Правителствата да преминат към „капиталова“ подкрепа вместо сегашната стратегия за отпускане на заеми за затруднените фирми, които страдат от пандемията от Covid-19.

Това призова главният икономист на Международния валутен фонд Гита Гопинат.
 
Според нея огромният шок означава, че повече фирми ще станат неплатежоспособни в един момент, тъй като страдат от по-ниски приходи в продължение на много месеци.
 
Подкрепата на правителството под формата на заеми би натоварила затруднените компании с допълнителен огромен дълг, което би послужило като данък, който затруднява излизането им от кризата, каза тя, цитирана от Reuters.
 
„Тъй като тук има по-голям проблем с несъстоятелността, правителствената подкрепа би трябвало да се насочи повече към капитала, а не към дълга. В противен случай ще се окажем с много фирми, които излизат от тази криза с огромно количество дълг“, каза тя.

„Ако заемането става по-скоро като собствен капитал, тогава бремето върху фирмите ще е по-малко. Това ще улесни фирмите да се възстановят от кризата “, заяви Гопинат по време на уебинар, организиран съвместно от МВФ и Токийския университет.
 
Тя не е уточнила как ще работи подобна подкрепа. По време на местната банкова криза в края на 90-те години, Япония наля капитал във фирми чрез схеми, при които държавни организации купуват привилегировани акции, емитирани от тези фирми.

457,1 млн. евро са чуждите инвестиции у нас

Гопинат каза, че всяко възстановяване на световната икономика ще бъде „силно неравномерно и силно несигурно“, призовавайки страните да продължат да прилагат агресивни мерки за фискални и парични стимули в подкрепа на своите икономики.

Още 56,3 млн. лв. в малки и средни предприятия

Докато инфлацията при хранителните стоки е нараснала в някои страни, общата инфлация вероятно ще остане ниска в повечето части на света, тъй като загубата на работни места ще ограничи заплатите, каза Гопинат.
 
„Имаме повече опасения, че инфлацията ще бъде по-скоро твърде ниска, отколкото прекалено висока,“ каза тя.
 

istock
istok

МВФ разглежда настоящата рецесия като най-лошата след Голямата депресия през 30-те години. В последните си прогнози, направени през юни, Фондът очаква глобалната продукция през 2020 г. да се свие с 4.9% в сравнение с априлската прогноза, когато се очакваше 3% свиване.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg