Митниците да могат да проверяват човек, който пренася през граница суми до 10 000 евро, но само ако има образувано срещу него производство за престъпна дейност, свързана с пране на пари или финансиране на тероризъм.

Това предлагат от Има такъв народ като промени във Валутния закон между първо и второ четене. Досега депутатите приеха на първо четене проверка да се прави „при основателни съмнения за собствеността, икономическия произход и предназначението на придружени и непридружени парични средства до 10 000 евро.

Според промените, внесени от ИТН, се предлага след отнемане на сумата приносителят или изпращачът на парите да предоставят до 30 дни информация за средствата.

От „Възраждане“ предлагат в закона да се запише, че ако липсва молба за връщане на парите, митническите органи превеждат на НАП, съответно на Агенция „Митници“, сумата на установените публични задължения, а остатъкът внасят в банкова сметка на името на приносителя. Митническите органи да могат да задържат паричните средства над 10 000 евро до 30 дни, ако не са декларирани или има данни, че са свързани с престъпна дейност, предлагат още от партията.

Проверяват за неплатени данъци, ако изнасяме пари в брой

На първо четене депутатите решиха пренасянето на средства в размер 10 000 евро или повече или тяхната равностойност в левове или друга валута за или от трета страна да подлежи на деклариране пред митничарите.

istock
istock

При пренасяне на средства в размер 30 000 лева или повече за трета страна митническите органи ще проверяват за наличие или липса на публични задължения.

 Ако се открият задължения над 5 000 лева, митничарите няма да допускат пренасянето на парите, а ще задържат средствата с разписка и ще уведомяват НАП. При наложен запор връщане се изисква единствено при наличие на остатък от средствата.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg