Спирането на границата за неплатени такси към КАТ противоречи на конституцията и погазва принципa на правовата държава. Това е становището на пленума на съдиите от Върховния административен съд, което на свое заседание те са приели единодушно. 

То се отнася до текстове от Закона за движение по пътищата. Според тях така се ограничават основните права на гражданите, а именно свободното придвижване и напускането на страната. Погазва се и принципът на правовата държава. Става дума за текстове от закона въз основа на които органите на КАТ, които спираха коли от движение заради неплатени такси.

Спорната практика беше въведена в началото на лятото на 2020 г. Тя предвижда пътниците и водачите на всички моторни превозни средства да бъдат проверявани за невръчени и неплатени глоби. Когато санкцията не е била получена тя се връчва на провинилия се.

Шофьорите могат да проверят онлайн за глоби

Когато за шофьор се открие, че не е платил вече връчена глоба, той трябва да се издължи. В противен случай книжката му се отнема, а превозното средство, ако е негова собственост, се спира от движение, докато санкцията бъде платена.
 
Писменото становище на ВАС е по искане на Конституционния съд, който на 30 юли 2020 г. допусна за разглеждане искането на омбудсмана тези текстове да бъдат отменени. Съдиите от ВАС приемат, че със спорните текстове законодателят фрапантно е нарушил принципа на правовата държава, а в тях липсва и правна логика. 

istock
istock

"Липсва правна логика в конструкция, при която неплащане на едно публично задължение да води до отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство на водач и до временно спиране от движение на моторно превозно средство на собственик, при това да се твърди, че преследваната цел е "осигуряване на безопасността на движението по пътищата", подчертават в становището си съдиите от пленума на ВАС.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg