„Предполагам, че финансовият министър Росица Велкова е разработила три варианта на бюджет – оптимистичен, песимистичен и един, с който да влезем в еврозоната през 2024 г. Какъв бюджет ще бъде приет зависи от това, дали ще има правителство”. Това заяви икономистът Мика Зайкова в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

„Увеличението с 12% на пенсиите е съгласно правилото и е пределна възможност. Ние и сега ползваме дефицита в осигурителната система, ядем парите на младите хора. Вместо тези над 50% да отидат за здравеопазване, за образование, ние ги взимаме, няма от къде другаде да вземем пари”, каза Зайкова и допълни, че колкото и бързо да растат пенсиите, те са под линията на стандарт на живот.

Какви са начините да се свалят цените

„Средната пенсия е около 700 лева, а издръжката на живота надминава 1250 лева”, обясни Зайкова.

Тя препоръча да се спрат субсидиите за електроенергия.

istock
istock

„В България има още едни субсидии – водните. Ние не плащаме субсидии нито на населението, нито на бизнеса. Ръстът на цената водата надминава 40-50%, а в североизточните райони е много по-висок”, каза Зайкова.

„Според вас човек с 504 лева пенсия е беден, а с 505 е богат ли”, запита икономистът и отговори: „Не е”.

Мика Зайкова: Инфлацията за продуктите от първа необходимост е между 40 и 50%

Зайкова припомни, че от 8,3 млрд. лева от бюджета за капиталови разходи само 1 млрд. лева наистина е похарчен за капиталови разходи и допълни, че депутатите не са разрешили прехвърляне на средства.

В доклада на ОИСР се призовава заплатите да растат, защото разликата с останалите държави от ЕС е драстична, каза Зайкова. „Цените и от Англия, и от Германия, и от която и да е страна от ЕС, са високи”, заяви тя и обясни, че освен мито, има транспортни разходи за вносните стоки.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg