В наши дни е невъзможно да си представим съвременните вратари без необходимото спортно оборудване и още повече без вратарски ръкавици. Трудно е да повярваме, че до 1970 г. вратарите почти не са носели ръкавици, с изключение на доста студените дни. Тук ще ви разкажем за създаването на първите вратарски ръкавици и подобренията, които са претърпели.

Първият патент

Спорен е факта кой е бил първият вратар, който е носил вратарски ръкавици, но три години преди да се формира Футболната лига през 1885 г. британския футболен производител Уилям Сайкс получава патент за кожени ръкавици, използвани при игра на футбол. Дизайнът на Сайкс включва слой от индийска гума, за да помогне за защитата и омекотяване на удара при поемане на топката от вратаря. Уилям Сайкс решава да не следва първоначалната си идея и отлага масовото производство.

В началото на 1900 г. вратарите обикновено не са носели ръкавици. В оригиналните правила на играта от 1863 г. не се споменават ръкавици, така че вратаря не би нарушил никакви правила, ако е искал да играе с ръкавици и да държи ръцете си топли. Въпреки това, е възможно някои вратари да са носили вълнени ръкавици или градинарски ръкавици, но няма записани доказателства за това.

istock
istock

Аржентинецът Амадео Каризо е първият вратар, за който се знае, че е носил ръкавици. Каризо е играел за аржентинския клуб Ривър Плейт през 40-те и 50-те години на миналия век.

По-засилена употреба на ръкавици

Използването на вратарски ръкавици става по-често срещано в края на 60-те и началото на 1970-те, но много вратари все още са ги носели само при мокри и студени условия. Освен това, липсата на специализирани производители на вратарски ръкавици по това време означава, че някои от най-добрите вратари на епохата са играели с градинарски ръкавици.

Най-великият вратар на Англия - Гордън Банкс е носил ръкавици само като експеримент, когато се е появил на Световното първенство по футбол в Мексико през 1970 г.

Преди да изтече десетилетието, Sondico започва да се разпространява и първият персонализиран чифт се появи на пазара, когато Питър Бонети поставя името си на чифт зелени и жълти ръкавици с голямо "B" на гърба. Ръкавиците също започват да се появяват в различни материали, тъй като производителите са се стремили да се приспособят към всякакви метеорологични условия, включително материя като гъба, хавлиена кърпа, каучук на пъпчици, обикновена гума и набраздена гума.
 

istock
istock

Ранни производители на вратарски ръкавици

70-те години на миналия век бележат повратна точка в историята на вратарските ръкавици. Тъй като ръкавиците стават по-популярни, търсенето на специализирани вратарски ръкавици се увеличава. Производители като Stanno, Reusch, Uhlsport и Sondico изведнъж установяват, че техните ръкавици са търсени, както от любители, така и от професионални вратари. Ръкавиците са били семпли, но са предлагали по-голяма защита и сцепление - двата ключови принципа на съвременния дизайн на вратарските ръкавици.

Дизайн и иновации на вратарските ръкавици

През 80-те години на миналия век вратарските ръкавици се превръщат във важна част от футболното оборудване. Производителите започват да тестват повече и подобряват дизайна, особено по отношение на сцеплението.

В наши дни технологията на вратарските ръкавици е напреднала драстично. Обработките с латексова пяна правят ръкавиците по-лепкави и по-издръжливи, докато различни отливки добавят напълно нов тласък на индустрията.

istock
istock

С разрастването и еволюцията на футболната игра се развива и технологията за вратарски ръкавици и вратарите имат възможност да избират от различни видове. В зависимост от предпочитанията си, те могат да носят ръкавици с плоски длани, подплатени ръкавици с латекс на пръстите “roll finger” или ръкавици с “negative cut” проектирани с вътрешни шевове и вдлъбнатини.

Иновациите в индустрията за производство на вратарски ръкавици са довели до широка гама от различни модели и стилове, които можете да намерите в онлайн магазина на R-Gol.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg