Покупката на имот е важно решение, което обикновено се свързва с голяма сума пари. Налага се да се съобразите с редица изисквания, такси, процедури и най-вече да намерите утвърдена агенция за недвижими имоти, която да ви помогне в търсенето на подходящото за вас жилище. 

Брокерът, който се занимава с продажба на имоти също трябва да се съобрази с изискванията ви, да подготви куп документи и да направи сделката успешна както за вас, така и за него. 

9 стъпки при покупката на имот

Ако сте сигурни, че това е правилният и желан избор за вас, може да се съобразите със следното ръководство, което ще ви помогне значително в избора при покупка на имот

1. Определете бюджета си – дали имате достатъчно отделени пари, или ще ви е необходим кредит, който да изплащате години. Трябва да сте наясно с какво разполагате и какво евентуално не ви достига за покупката. Препоръчително е да изчислите и месечните си разходи, за да сте сигурни, че ще се справяте и ще може да погасявате задълженията си към банката. Плащането е добре да се извърши навреме, за да не бъдете притиснати от сроковете впоследствие. 

2. Изберете конкретен имот – важно е да не се лутате, а да сте готови с избора. Опознайте района, в който искате да направите покупката, съобразете се с неговите специфики и особености. Ако има нещо, което ви притеснява – проверете го обстойно в имотните регистри. Направете задълбочено проучване на строителите, ако има такива, а също и на алтернативите. Изискайте всякакви справки, които ще ви помогнат в избора. 

3. Намерете си брокер – надежден агент на недвижими имоти може да направи много за вас. Ще ви представлява през целия процес и ще направи всичко необходимо, за да ви помогне в покупката. Той ще ви даде безценно спокойствие по време на покупката и с негова помощ ще се сдобиете с мечтаното жилище. 

4. Направете офертата – помолете брокера си да изготви оферта, за да сте наясно с всички задължения, които ще имате, като среща с нотариус, ходене до общината и комисионна за агента. 

5. Изискайте проверка за тежести – прави се задължително. Така ще сте сигурни, че няма да имате проблеми с придобиването на имота. Това са ипотека, възбрана, отдаване под наем и други. Вземете си декларация, която да включва наличието или липсата на такива тежести. 

6. Стоп-депозит – ако сте сигурни, че това е вашето жилище и сте уверени, че искате да финализирате покупката, то е хубаво да направите стоп-депозит. С него ще си гарантирате, че имотът няма да бъде показван на други купувачи. Цената за тази услуга обикновено е около 500-1000 лв. 

7. Предварителен договор – това е официален документ, с който жилището се отдава от собственика на новия купувач. Тук са необходими и други документи, в които са описани всички детайли по продажбата. 

8. Изповядайте сделката пред нотариус – двете страни се явяват пред нотариус за подписване на нотариалния акт. Той проверява документите за самоличност и за собственост, както и дали има някакви законови пречки за прехвърлянето му и още ред други документи. След като сделката е изповядана, нотариалният акт се представя в Агенцията по вписванията.

9. Плащане на данък – след покупката, трябва да се подаде декларация за облагане с годишен данък. Извършва се в общината, в която се намира имотът. Размерът му обикновено е между 2-3% от стойността на жилището. 

Как да изберем идеалния имот? 

След като сте свили семейното си гнездо, изборът на жилище е най-важен. Затова е добре да имате точни изисквания. Ето и някои от факторите, които според специалистите от Bazar.bg, биха повлияли значително: 

- дали вие ще го ползвате, или ще го отдавате под наем – и в двата случая е важно площта да е голяма, за да имате нужния комфорт и съответно по-добра печалба; 

- ще се налага и да го поддържате – може да е необходим основен ремонт или грижа за тревата в градината, ако такава е налична. Преценете дали да си вземете изцяло нова сграда, която ще бъде готова и за която няма да се налага голям ремонт, или по-стара, но по-евтина; 

- локацията винаги е от значение – трябва да прецените дали вашето идеално местенце е близо до работата ви, или пък се намира в центъра на града. Това може да е от решаващо значение за успеха на сделката;

- планирайте – преценете дали семейството ви ще се разрасне, защото ако това е така, пресметнете правилно колко стаи ще ви трябват. Същото важи и в случай че детето ви е голямо и обмисля да се премести. Всяко кътче и помещение трябва да се планира разумно, за да няма изненади, когато вече е твърде късно. 

Изборът на жилище може да промени живота ви за години напред, затова той е от решаващо значение. То трябва да е уютно, комфортно и да го харесвате много, тъй като в него ще прекарвате по-голямата част от свободното си време. Обзаведете го по собствен вкус и му се наслаждавайте. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg