Ако в момента имаш кредитна карта, която просто стои в портфейла ти и я пазиш за големи покупки или за финансови нужди, възможно е да пропускаш шанса да се възползваш от някои големи предимства.


Кредитните карти са неразделна част от съвременното пазаруване и много хора ги използват както за неочаквани разходи или като допълнителни пари преди заплата, така и за да покриват разнообразни нужди в ежедневието.

Подходящо ли е обаче да използваш кредитна карта за ежедневни покупки? Какви са потенциалните позитиви и негативи, до които може да доведе употребата им, разказваме в този материал.

Плюсове при използването на кредитна карта за ежедневни покупки:

Удобство: Несъмнено, притежанието на кредитна карта и използването й носят удобство, което парите в брой трудно могат да осигурят.

С кредитната карта плащаш безконтактно, бързо и сигурно. Много са търговските обекти, които приемат плащания с кредитни карти, така че те може да се използват за плащане на всичко - от хранителни стоки, през дрехи, до гориво.

Изграждане на кредит: Отговорното използване на кредитна карта в ежедневието може да ти помогне да изградиш добра кредитна история.

Ако плащаш навреме и коректно задълженията си по кредитната карта, имаш възможността да изградиш добър кредитен рейтинг.

Това може да ти помогне да получиш по-добри лихвени проценти по заеми и възможности за финансиране на по-големите ти финансови цели.

Бонуси и награди: На пазара има кредитни карти, които предлагат бонус точки за пътуване, кешбек и други. Подобни предимства могат да ти бъдат от полза, ако имаш нужда от тях.

Ако си любител на пътешествията например, кредитна карта с бонус точки при пътуване ще ти е от голяма полза. Ако обичаш да пазаруваш онлайн, кредитна карта с кешбек при плащания в интернет също ще ти донесе плюсове.

Важно е обаче, когато избираш кредитна карта да я съобразиш максимално с нуждите си.

При нужда от кредитна карта за ежедневни покупки например, полезно ще бъде да нямаш такса при теглене на пари от банкомати.

Така, независимо дали имаш нужда от пари в брой или ще плащаш с карта - няма да дължиш излишна такса за съответната трансакция.

Защита от измами: Някои кредитни карти предлагат защита от измами. Това означава, че ако някой открадне картата ти и я използва неправомерно, няма да носиш отговорност за трансакцията.

Разбира се, трябва да спазиш съответните процедури, за да информираш финансовата институция, за да започне разследване.

Използването на кредитната ти карта вместо дебитна, може да ти даде по-голяма сигурност в тези ситуации.

Недостатъци на използването на кредитна карта за ежедневни покупки:

Такси: Някои кредитни карти се предлагат с годишни или други такси, които могат да утежнят бюджета ти.

Преди да вземеш кредитна карта, внимателно прегледай условията и прецени дали отговарят на нуждите ти.

Когато търсиш кредитна карта за ежедневни покупки, избери такава, която може да ти донесе награди и бонуси като кешбек при пазаруване в супермаркета или такава без такса за плащане на ПОС, онлайн или при теглене от банкомати.

Затруднения при управляване на разходите: Наличието на одобрен кредит в джоба, може да бъде нож с две остриета.

В случай, че нямаш финансов самоконтрол, притежанието на кредитна карта може да доведе до безотговорно пазаруване.

Важно е да следиш разходите си внимателно и да се увериш, че оставаш в рамките на бюджета. По този начин, ще знаеш, че не харчиш повече пари, отколкото можеш да си позволиш.

И така, трябва ли да използвате кредитна карта за ежедневни покупки?

Отговорът на този въпрос зависи най-много от предпочитанията и навиците на харчене на всеки потребител. Добре е да се вземат предвид и финансовите цели.

Кредитните карти, както и всички други финансови инструменти, трябва да бъдат използвани отговорно и разумно.

Ако можеш да използваш картата според условията в договора си, изплащаш задълженията си всеки месец и имаш възможност да се възползваш от програмите за възнаграждения, то използването на кредитна карта за ежедневни покупки може да бъде добър избор.

Ако изпитваш затруднения да управляваш разходите си и трудно спазваш бюджета си, кредитната карта може да не е най-добрият избор за ежедневието.

Важно е да прецениш плюсовете и минусите на използването на кредитна карта и да вземеш правилното за теб решение. Разбира се, съобразявайки го с навиците си на харчене.

В крайна сметка, кредитната карта е инструмент, който може да донесе както позитиви, така и негативи. Това зависи от начина, по който я използваш.

Ако прецениш, че кредитната карта е подходящ инструмент за твоите ежедневни покупки, не пропускай да прочетеш внимателно правилата и условията.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg