Кражба на самоличност от дарителски кампании се използва за измама. За това сигнализираха зрители на NOVA. Призиви за помощ в социална мрежа се копирали и разпространявали с цел събиране на пари, но в банкова сметка, която не е на нуждаещите се.
 
Само пред NOVA говорят две от потърпевшите - Магдалена и Нефисе. И двете са от Русе. И двете се нуждаят от финансова подкрепа за лечение - Магдалена за 7-годишната си дъщеря Теди, а Нефисе - за себе си. Затова всяка от тях има собствена страница в социална мрежа, в която публикува не само призивите за помощ, но и резултатите от лечението.
 
Преди два дни Магдалена получава сигнал от хора, които забелязали нещо странно. „Казаха ми, че във Facebook се разпространява грешна публикация, фалшива, която е с неверни данни за банковата сметка, по която се събират средства за лечение на детенцето ми”, разказва Магдалена.
 
Тя започнала собствено разследване. Така попада на множество публикации с призиви за помощ на хора от различни краища на страната. Едно име обаче се повтаря - титуляр на всяка банкова сметка е жена на име Софка, а споделянето на публикациите е от един и същи мъж.
 
„Установих, че човекът, който споделя публикациите има не само един профил във Facebook, а много. От тях споделя много публикации за много хора, които реално имат нужда от средства, но той събира средствата в негова собствена сметка”, разказва Магдалена. „Една и съща е банковата сметка, името е на жена, предполагам, че е неговата жена. Казва се Софка”, продължава Магдалена.

Тогава тя установява и още нещо - малко след като споделянията от фалшивата банкова сметка започват, постъпленията в сметката за дъщеря й рязко спадат. Убедена е, че много хора са се заблудили и вместо да помагат за лечението на детето й, превеждат дарения в чужда банкова сметка, без да знаят.
 
„Даренията за моето дете почти спряха. На ден се получаваха някъде по 500-600, максимум по 800 лева преди, а сега не повече 120 лева на ден”, обяснява Магдалена.
 
Младата майка издирила Нефисе, защото вижда, че и от нейната страница има споделени публикации със същата банкова сметка и я предупреждава за случващото се.
 

istock
istock

„Направил е скрийншот на моята публикация и е коригирал банковата сметка”, разказва Нефисе. Всяка от двете жени прави опит да се свърже с мъжа, когото подозират в престъпна схема.
 
„В момента, в който той вдигна телефона, започна да заплашва, че ще ни намери, ще ни запали къщата, ще ни прати група да ни пребият. След това го намерих във Facebook, писах му , че  ще подам сигнал в прокуратурата, последва блокиране”, разказва Магдалена.

Как интернет сайтовете събират личните ни данни

И двете жени предупреждават вероятния измамник да не се възползва от болката им, за да събира пари. Сигналите им вече се разследват от полицията. Огорчените от измамната схема предупреждават всеки, който иска да помогне, да се свърже с тях, за да е сигурен, че не изпраща парите си на измамници.
Двете се надяват на правосъдие.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg