България е третата най-добра европейска страна за работа на жените, показва проучване, проведено от Reboot SEO Agency, за Международния ден на жената, разкриващо най-добрите и най-лошите страни в Европа, в които жените могат да работят и да бъдат успешни.

Чрез оценяване на различни фактори, които допринасят за успеха на жените в работната сила, Reboot създаде индекс, базиран на точки, който определя кои европейски страни предлагат най-добри перспективи за жените професионалисти. Според него страната ни събира 196,7 точки от общо 300 точки.

Нашият анализ установи, че България има един от най-добрите пакети за майчинство в Европа и затова получи перфектен резултат 100 от 100 в индекса за отпуск по майчинство, обясняват авторите на анализа. Страната позволява на майките да вземат минимум 58,6 седмици почивка (410 дни) - най-дългият минимален отпуск по майчинство в света, и плаща 90% от пълната  заплата по време на отпуска.

Въпреки тези подобрения България падна до 10-то място по отношение на икономическите възможности с 66,7 точки и се класира още по-ниско (21-во) за жените в лидерството, където получава 30 точки индекса.

Според проучването Литва е най-добрата страна за работещи жени в Европа с общо 220,1 точки от възможни 300. Това не е изненадващо, че литовските жени процъфтяват на работното място, тъй като данните показват, че страната е една от 10-те нации, които предлагат най-добрия  отпуск по майчинство (76,7 от 100). По отношение на икономическите възможности литовките се справят изключително добре, като се нареждат на трето място с Финландия и Швеция (86,7/100). Въпреки този напредък, Литва завърши в средата на таблицата (14-то място) за жени в ръководни роли, с резултат 56,7/100, което ни казва, че тук все още има работа.

Следваща на второ място е Финландия с общ сбор от 206,7 точки от 300, 13,4 точки по-малко от Литва. Тя се класира общо на трето място по икономически възможности (86,7/100) заедно с Литва и Швеция. Страната също има много висок резултат за жените в категория лидерство, като се класира на пето място, с резултат 86,7.

istock
istock

В 10-те най-добри европейски страни за работа на жените са още:
 

4-то място – Швеция (193,4 точки)
 
5-то място - Норвегия (190 точки)
 
6-то място – Испания (186,7 точки)
 
7-мо място – Естония (183,3 точки)
 
8-мо място – Великобритания и Франция (180 точки)
 
Следва на 10-то място Гърция (176,9/300). Въпреки че Гърция има висок резултат за отпуск по майчинство (21,1), поставяйки я на четвърто място, тя е изоставена от ниската оценка за икономически възможности (0,67), която я поставя на 24/31.

В кои сектори наемат жени

На последно място е Турция с 66,7 точки от възможни 300. Въпреки слабото си представяне, страната изненадващо спечели повече точки за жените в лидерството (46,7/100), отколкото страни, традиционно известни с равенството, като Хърватия (23,3 точки) и Австрия (3,3 точки).
 
„Общите резултати показват, че има известен напредък по отношение на равенството между половете на работното място в Европа. Литва, Финландия и България се класираха високо, което показва, че има някои подобрения. Въпреки това, разочароващите позиции на европейски държави като Германия и Дания потвърждават, че напредъкът към равенството между половете остава бавен в Европа“, коментира Наоми Ахарони, главен изпълнителен директор и съосновател в Reboot SEO Agency.

istock
istock

Според нея, въпреки че е добре да се види известен напредък, жените все още са изправени пред множество предизвикателства, когато става въпрос за равенство между половете на работното място, което включва не само разликата в заплащането, липсата на лидерско представителство, правителствените стимули и баланса между професионалния и личния живот. Преобладаващите обстоятелства на пандемията COVID-19 несъмнено засилиха тези предизвикателства, като работещите майки поеха тежестта на последствията, допълва Ахарони.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg