Почти две трети (64%) от младите хора биха искали да имат трудов договор на пълно работно време с един работодател. За България това искат 60 на сто от студентите. Това показва проучване на Делойт Централна Европа в доклад "Първи стъпки на пазара на труда". То се  базира на интервюта с 9 107 студенти и завършили на възраст между 18 и 30 години, които изучават дисциплини, вариращи от бизнес до инженерни, правни и информационни и комуникационни технологии.
 
Около една четвърт биха искали да бъдат на свободна практика или консултанти, работещи на гъвкаво или непълно работно време. При избора на работодател най-важното съображение (избрано от 42%) е дали той предлага развитие на индивидуални кариерни планове и възможности за развиване на техните умения и опит (за България този приоритет е посочен от 56% от анкетираните).

Когато става въпрос за това, което наистина има значение на работното място, научаването на нещо ново и придобиването на експертен опит е най-големият мотивационен фактор (73% - на ниво ЦЕ и 80% за България). Той се нарежда далеч по-напред по важност преди повишенията и увеличенията на заплатите (45% за ЦЕ и 42% за България), одобрението на мениджъра (22% за ЦЕ и 15% за България) и постигането на резултати чрез работа в екип (10% на ниво ЦЕ и 12% за България). Интересен е фактът, че младите участници в проучването на Делойт посочват също, че са по-впечатлени от перспективата да бъдат експертите по дадена тема, а не ръководителите, които управляват тези експерти.

Предпочитани средства за контакт с бъдещи работодатели: въпреки че LinkedIn и Facebook са двата най-популярни начина за младите хора да намират информация за потенциални работодатели и работни места, интервюто за работа (избрано на първо място с почти 77%, за България -72%) остава предпочитаният начин за директен контакт.

istock
istock

Желание за работа в други страни: повече от една четвърт от респондентите в анкетата имат категорични планове да се преместят в чужбина за работа, а 72% със сигурност биха обмислили да го направят. Това е една от причините големите международни компании да са най-привлекателният работодател (като 38% ги поставят като първи избор), далеч преди малките и средните чуждестранни предприятия (8.5%) и големите национални дружества (6,4%).

Държавата ще гарантира кредитите на студенти и докторанти с до 40 млн. лв.

По-малко от 4% от анкетираните биха обмислили да работят за новосъздадени предприятия, което предполага, че младите хора търсят сигурност в началото на кариерата си.

Възгледи за икономиката и пазара на труда: въпреки пандемията сред анкетираните има известно чувство на увереност. Докато 38% вярват, че пазарът на труда е в лошо състояние, поне частично причинено от пандемията, повече от 70% са уверени, че ще им отнеме по-малко от шест месеца, за да си намерят желаната работа.

istock
istock

Ясното мнозинство също така вярва, че COVID-19 не трябва да има отрицателно въздействие върху очакванията за заплатите. Освен това близо 90% смятат, че намирането на добра работа зависи изцяло от собствените им усилия и опит (89% за България).

"Конкуренцията за най-добрите кадри вече е доста силна и това ще става все по-видимо в света след COVID кризата. Ето защо препоръчваме на работодателите да се възползват от всяка възможност да впечатлят най-добрите дипломирани таланти. И се надяваме “Първи стъпки на пазара на труда 2021“ да подпомогне техните усилия." – допълва още тя.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg