Пандемията от коронавирус и все по-динамично развиващият се дистанционен начин на работа позволиха на множество бизнеси в напредналите икономики да наемат кадри от по-слабо развитите страни, за да намалят разходите си за труд. Въпреки това офшорингът на дейности в чужбина би могъл да предизвика икономическа тревога сред служителите в развитите страни и да се превърне в източник на политически риск, отчита проучване на Кофас.
 
Общият брой на дистанционните работни позиции в икономики с високи доходи е около 160 милиона. От друга страна броят на служителите, които могат да работят от разстояние в икономиките с ниски и средни доходи, е около 330 милиона.

Проучването посочва също, че френските компании ще спестят 7% от разходите за труд, дори ако само едно от четири работни места са заети от дистанционно работещи служители.

За развиващите се страни виртуалният офшоринг може да се превърне в стълб за развитие. Югоизточна Азия се откроява като регион с голям потенциал за развитие в тази посока, по-специално в Индия и Индонезия, както и други големи страни с бързо развиваща се икономика като Бразилия и Полша.

istock
istock

От друга страна, вследствие на пандемията, близо 40% от работната сила в Европа работеше дистанционна по време на първия локдаун през второто тримесечие на 2020 г.

Предлагат законови промени за работата от вкъщи

Благоприятно изненадани от производителността на работниците си, компаниите все повече приемат идеята за частично глобализиран виртуален офшоринг. В САЩ делът на организациите, желаещи да наемат щатните дистанционни служители от чужбина, се е повишил до 36% от 12% преди пандемията.
 
„Не бива да си мислим, че практически всички работни места могат да бъдат офшорни. Много задачи изискват частично присъствие на място, личен контакт с клиенти или добро познаване на местната култура. Въпреки това България все повече привлича компании, които използват местната работна сила във виртуалното пространство. Считам, че това е тенденция, която тепърва ще се разраства“, споделя Пламен Димитров, управител на Кофас България.
 

istock
istock

Въпреки неоспоримите позитиви, които виртуалният офшоринг носи, той може да се превърне в източник на политически риск. Натискът на глобалната конкуренция може да провокира икономическа тревога сред високообразованите служители, подхранвайки политическата поляризация.

Докато Китай и Русия на теория биха били идеални виртуални офшорни дестинации, нарастващото геополитическо напрежение и проблемите с киберсигурността със Запада ще бъдат сериозна пречка за това.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg