За младите хора стажовете са безценна възможност да навлязат във сферата в която искат да се развиват. Има редица фактори, които придават смисъл на стажуването  и един от тях, разбира се, е заплащането.

Междувременно Европейският парламент (ЕП) от дълго време приканва Европейската комисия (ЕК) и държавите членки да прекратят практиките с неплатените стажове.

Той гласува с голямо мнозинство за забрана на неплатените стажове, в този смисъл, сега ЕК трябва да направи стъпка към законодателство.

Националният младежки форум отделя специално внимание на темата, която между другото ще бъде акцент в събитие, което ще се проведе през септември т.г.

Експлоатират млади работници с неплатени стажове

Любомир Дренски – член на УС на НМФ, разказа повече пред БНР-Радио София.

„Най-често срещаните проблеми при нас са свързани със заплащането и леката злоупотреба от страна на работодателите, тъй като в мотивацията си младежите да придобият най-вече знания и практически умения, които да им дадат старт в кариерата, често се случва да бъдат експлоатирани, използвани за най-различни неща, извън обхвата на стажа, който са започнали - без да получават никакво възнаграждение за това“, посочи той.

istock
istock

Дренски уточни, че това важи за част от работодателите.

„Забелязваме във все повече компании точно обратното – те налагат една добра практика и опит, който внасят от чужбина. Това са български компании, но и не само. Те имат такива стажантски програми, които са платени и които осигуряват това, което всеки трябва да получи – било то студент, било то вече завършил младеж“, поясни Любомир Дренски.

Има сфери, в които тези добри практики преобладават. Една от тях е правото, тъй като там има голям наплив, както на завършили юристи, така и на хора, които практикуват.

Бизнесът иска да наема на работа все повече непълнолетни

Друга сфера е туризмът – там, където е концентрирана голяма част от сивата икономика. "Затова сме насочили нашите усилия не само в конкретни сфери, но като цяло за младежите, затова работим с Европейския младежки форум и Европейската конфедерация на профсъюзите, за да може това гласуване, което мина в ЕП, да бъде първата крачка, към една завършена директива, която се надяваме всички да видим, след ЕК", подчерта Любомир Дренски.

По последни данни младежката безработица в Европа е около 15%. Дренски обясни, че факторите са много, но в страната ни тя е по-ниска.

„В последните години със съвместни усилия, както от страна на институциите и работодателите, така и от страна на младежкия сектор като цяло, кариерните сектори в университетите започнаха да работят наистина сериозно. Но този процент на база цяла Европа наистина е сериозен и заплащането със сигурност има голяма роля в това - беше категоричен той. - Ние смятаме, че осигури ли се едно справедливо възнаграждение, което към този момент може би трябва да отговаря на минималната работна заплата поне, това би намалило процента на безработица, освен това има и други фактори, влияещи на този процент в Европа."

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg