Ново проучване установи, че когато извършват дадена дейност заедно с робот, хората са склонни да станат малко по-мързеливи - точно както някои от работниците приемат работата по-спокойно, когато знаят, че усърден колега може да им свърши задачите.

Изследването, публикувано в списанието "Нововъведения в роботиката и ИИ", предполага, че това така наречено „социално безделничество“ е знак, че хората най-накрая виждат роботите като свои колеги, за добро или за лошо.

„Работата в екип е смесена благословия“, каза съавторът на изследването Дитлинд Хелене Цимек, изследовател в Техническия университет в Берлин, в изявление за работата. „Работата заедно може да мотивира хората да се представят добре, но също така може да доведе до загуба на мотивация, тъй като индивидуалният принос не е толкова видим.“

С въвеждането на изкуствения интелект много хора ще останат без работа

За целите на експеримента изследователите казват на участниците да проверят изображения на платки за производствени дефекти, така че изследователите да могат точно да проследят работата си.

На една група е казано, че платките вече са били инспектирани от робот. На втората група е казано, че трябва да разчита единствено на себе си.

Оказва се, че хората, които работят с робота, не са забелязали някои дефекти и са допуснали значително повече грешки, въпреки че и двете групи са прекарали приблизително еднакво време в проверка на платките.

istock
istock

Катлийн Ричардсън, професор по етика на културата и Изкуствен интелект в университета De Montfort в Обединеното кралство, заяви, че резултатите вероятно са били отчасти симптом на това, че роботите са смятани за колеги, а не за инструменти.

„Този антропоморфизъм излиза извън контрол, честно казано“, каза Ричардсън, който не е участвал в изследването, пред "New Scientist". „Аз отхвърлям идеята, че има процес на сътрудничество“, добави тя.

„Просто ми прави впечатление, че работниците правят това, което винаги са правили, а именно в ситуации, в които смятат, че даден инструмент може да направи нещо, те го оставят да свърши цялата работа“, смята Ричардсън.

Изследователите подчертаха, че този вид социално безделничество може да бъде опасно. Последното нещо, което бихте искали в края на краищата, е някой, чиято работа е да проверява мерките за безопасност, да бъде невнимателен.

Но Ричардсън предполага, че лошото управление може да е истинският виновник.

„Обзалагам се, че ако имаше стимул зад това и ако хората можеха да получат допълнителен бонус за забелязване на грешки в чиповете, тогава те биха положили малко повече усилия“, каза тя.

Извън работното място, този несъзнателен феномен, при който мозъците ни някак преминават на автопилот, когато робот ни помага с дадена задача, може да се види в царството на самоуправляващите се автомобили.

В която и сфера да се използват новите технологии, си струва да бъдем внимателни, когато става дума за автоматизация на важни задачи.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg