Българските работодатели предвиждат слаб пазар на труда в периода юли-септември според публикуваното днес Обзорно изследване на ManpowerGroup за заетостта.

Проучването, което беше проведено по време на извънредните обстоятелства на епидемията от COVID-19, разкрива, че 9% от работодателите в страната планират да увеличат броя на служителите, 15% предвиждат да го намалят и 67% не очакват промяна в нивата на заетост.

Така, след корекция на данните според сезонните колебания, отчетената нетна прогноза е -7% и е най-слабата от началото на изследването преди повече от девет години.

Оптимистичната нотка се крие в очакванията за последните три месеца на 2020 г., когато 22% от работодателите очакват да се върнат към нивата на наемане на нови служители от преди пандемията.

Отчетените намерения за наемане във всички пет региона са най-слабите от началото на изследването през 2011 г. Най-скромен пазар на труда се очаква в Бургас, където работодателите отчитат нетна прогноза за заетостта от -20%.

istock
istock

Предвижда се умерено темпо на наемане в Русе и Варна с прогнози от -8%, докато прогнозите за Пловдив и София са съответно -4% и -2%.

В сравнение с предишното тримесечие намеренията за наемане отслабват във всички пет региона, като работодателите в Бургас отчитат рязък спад от 28 процентни пункта, докато във Варна и Пловдив е регистрирано значително намаление от съответно 19 и 13 процентни пункта.

Спрямо същия период на миналата година значителен спад от съответно 26 и 20 процентни пункта е отчетен в регионите на Бургас и Варна. Перспективите за наемане в София също намаляват с 11 процентни пункта и с 10 процентни пункта в Пловдив и Русе.

За месец у нас безработните са скочили с 65 000

Кои сектори ще наемат и кои ще освобождават служители

Очаква се нивата на заетост да намалеят във всички седем индустриални сектора, включени в изследването, и отчетените перспективи за наемане отново са най-слабите от началото на изследването.

istock
istock

Работодателите в сектор "Финансови и бизнес услуги" и "Промишленост" предвиждат леко увеличение на броя на служителите през следващото тримесечие, като отчитат нетна прогноза за заетостта от +3%.

В същото време работодателите от останалите пет сектора очакват да намалят заетостта и най-вече в секторите "Хотелиерство и ресторантьорство" и "Други услуги", където прогнозите са съответно -16% и -13%.

В сравнение с предишното тримесечие перспективите за наемане отслабват във всички седем индустриални сектора. Значителен спад от 18 процентни пункта е отчетен в сектор "Строителство" и "Други услуги", докато прогнозите за секторите "Друго производство" и "Хотелиерство и ресторантьорство" намаляват със съответно 14 и 12 процентни пункта.

В допълнение работодателите от всички четири според размера си организации очакват да намалят заетостта от юли до септември. Най-слабо темпо на наемане се предвижда от работодателите от средно големите компании, които отчитат нетна прогноза за заетостта от -15%.

Прогнозата за малките и големите предприятия е -6%, докато микропредприятията споделят прогноза от -5%.

istock
istock

В сравнение с предишното тримесечие работодателите от големите предприятия отчитат остър спад от 25 процентни пункта, а прогнозата на работодателите от средно големите компании намалява с 21 процентни пункта.

Прогнозите на работодателите от малките и микропредприятията намаляват със съответно 11 и 3 процентни пункта.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg