Oсновни стъпки за сигурност за собственици на малки и средни предприятия, които дори да нямат технически опит, имат нужда да защитят своето онлайн присъствие.

Вие сте собственик на малък и среден бизнес и се притеснявате за сигурността на вашия онлайн бизнес, но сте затрупани от технически жаргон? Не сте сами. Гарантирането на сигурността на вашето онлайн присъствие и репутация е от голямо значение, но не е задължително да е сложно.

Този списък от 10 стъпки дава насоки на собственици на малки и средни предприятия, които не са технически специалисти, за това къде да насочат усилията на своите екипи. Той представя основните стъпки за защита на вашия уебсайт по практичен начин. 

1. Използвайте силни пароли: Уверете се, че всички акаунти, свързани с вашия уебсайт, имат силни, уникални пароли.
 

2. Редовно актуализирайте софтуера: Актуализирайте редовно платформата и добавките (add-on) на уебсайта си, за да коригирате възможни уязвимости в сигурността.

3. Архивирайте уебсайта си: Редовно архивирайте уебсайта си, за да предотвратите загуба на данни в случай на пробив.

4. Инсталирайте защитна стена за уеб приложения (WAF): Защитете вашия сайт от злонамерен трафик и атаки.

5. Активиране на HTTPS: Защитете уебсайта си с SSL/TLS криптиране за защита на данните.

6. Ограничаване на достъпа на потребителите: Давайте само необходимите разрешения на доверени хора от персонала, за да минимизирате риска.

7. Payment Gateways (Процесори за сигурни разплащания): Използвайте реномирани процесори за разплащания със силни протоколи за сигурност.

8. Редовно сканирайте за уязвимости и за подозрителна дейност: Използвайте инструменти за сигурност, за да сканирате за уязвимости на вашия уебсайт и за необичайни дейности, и да ги коригирате незабавно.

9. Обучете своя екип: Осигурете основно обучение за киберсигурност на вашите служители.

10. Създайте план за реакция: Поддържайте актуален план за действие в случай на инцидент със сигурността. 

Все още звучи сложно и трудно за изпълнение? Да, наистина сигурността е комплексен и непрекъснат процес, а не еднократна настройка. За това се обърнахме към експерти от екипа на Еволинк за по-детайлно разяснение за всяка от тези стъпки, придружени с конкретни примери за значението им и как са се оказали решаващи в различни случаи от световната практика.

По-детайлни стъпки, както и контролен списък от мерки, може да намерите ТУК.

Тяхна препоръка за една проста стъпка от изброените в списъка, която може драстично да повиши сигурността на вашия уеб сайт, е инсталирането на защитна стена (WAF) пред него. Това може да разреши проблемите с неактуализирани платформи или софтуер, нуждата от SSL и потенциални заплахи от хакерски пробиви.

Препоръката за подходяща WAF облачна услуга, която ще ви спести нуждата от специализиран хардуер, софтуер или сложни конфигурации от инженерния екип, е Cloudbric WAF+.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase