22 родни университета са решили да увеличат таксите в редица свои специалности. Само шест са висшите училища, които възнамеряват да намалят тарифите, включително и за чуждестранни граждани, за да привлекат повече студенти. 

Това предвижда проектопостановлението за утвърждаване на таксите за кандидатстване и обучение в 37-те държавни висши училища у нас за учебната 2016/2017 г., качено на сайта на МОН.

Поисканото увеличение от вузовете идва на фона на предстоящия нов начин на финансиране на висшите училища, според който по-качествените специалности ще получат по-голяма държавна субсидия, а приемът в по-слабите ще бъде орязан. 

По всяка вероятност скокът на таксите в едни направления е именно опит за компенсиране на очакваните загуби по същите или други направления. Същевременно има и приоритетни специалности, за които се искат по-високи такси, независимо че ще получат по-голямо финансиране.

Такава е например педагогиката. Задочното обучение по тази специалност в СУ скача над 4 пъти от 115 лв. на 485 лв. на година, въпреки че университетът очаква да получи повече субсидия за нея от бюджета. От най-старото ни висше училище вече съобщиха, че повишават таксите за 23 от 27-те си професионални направления. Увеличението е между 40 и 239 лв. за редовно и между 15 и 370 лв. за задочно обучение. 

Обучението по право и по международни отношения в редовна форма се увеличава от 500 на 739 лв. Кандидат-бакалаврите по администрация и управление, туризъм и религия ще плащат с 40 лв. повече, тези по социология и филология - с 90 лв. повече, а по математика, биологически науки, информатика и др. - по 50 лв. отгоре.

Цената на педагогиката се увеличава и в други вузове, въпреки че е обявена за приоритетно професионално направление и по тази причина МС има право да намали таксата за нея с цел привличане на студенти. Увеличение в рамките на 20-40 лв. има например в Пловдивския, Русенския и Тракийския университет. 

Все още не е ясно дали там приемът по педагогика в тези университети ще бъде орязан, но при всички случаи те ще имат по-малко студенти в други не толкова добри направления. Само в един вуз педагогика ще се учи срещу по-ниска сума от м.г. - във Великотърновския, където кандидат-педагозите в магистърска програма ще броят по 300 вместо по 400 лв. годишно.

Икономиката е другата специалност, която се отличава с по-високи планирани такси, вероятно заради очакваното орязване на приема на учащите в нея в половината ни университети. Икономическият университет във Варна например предвижда промяна от 360 на 440 лв. за редовното обучение по икономика, туризъм и администрация и управление и от 740 на 900 лв. за бакалавърското обучение по информатика и компютърни науки. 

Цените на икономиката и администрация и управление се вдигат и в Стопанската академия в Свищов - от 360 на 380 лв. за редовна форма, бакалавър. Там е много вероятно да има намаляване на броя на студентите по икономика.

Пловдивският университет също увеличава такси в три "надценени" направления - администрация и управление, икономика и туризъм, като промяната е с 40-60 лв. 

Русенският университет "Ангел Кънчев" предвижда скок за почти всички свои специалности - редовното бакалавърско обучение по педагогика, икономика и администрация и управление например се повишава от 420 на 460 лв., а по европеистика и социални дейности - от 500 на 520 лв. 

Редовното обучение по архитектура в УАСГ се увеличава от 660 на 700 лв. на година. Югозападният университет повишава таксите за машинно инженерство и за електротехника, електроника и автоматика (бакалавър, редовно) - от 530 на 580 лв.

Единственият медицински университет, който смята да увеличи таксите, е МУ-Пловдив. Неприятната изненада обаче е само за чуждестранните студенти, за които се увеличава подготвителният курс по български и английски съответно със 700 евро (до 3200 евро) и с 2300 евро (до 4800 евро).