Драстичен спад на записванията за новогодишни оферти в зимните ни курорти отчитат туроператори.

Дни преди да посрещнем 2012-та година, резервациите са с 40% по-малко спрямо същия период на миналата година. Това съобщи Лидия Ралчева - член на управителния съвет на Българската асоциация на туристическите агенции, съобщава Дарик.

Данните все още не са окончателни, защото сезонът реално тепърва започва. Освен това цифрите не обобщават записванията при всички фирми. Въпреки това тенденцията е за явен спад, посочи Ралчева.

Според експерта част от сезона ще бъде компенсиран през януари и февруари, тъй като туристите ще изчакат „скъпите" празнични цени да се нормализират и тогава ще отидат да карат ски.

По думите на Рачева снегът, който падна, е повишил търсенето по зимните курорти - Пампорово, Боровец, Банско, но все още има свободни места.

На въпрос дали използването на туроператорските фирми ще осигури по-евтина почивка на туристите в даден хотел, отколкото ако отидат индивидуално, Лидия Ралчева отговори: „Би трябвало да бъде по-евтино, тъй като ние имаме специално договорени цени или пък имаме същите цени, които се дават на рецепцията, но е възможно също хотелите в последния момент, ако не са си запълнили капацитета, тъй като това са пикови моменти в заетостта, би могло и хотелите да дават по-ниски цени".

Според Рачева на четиричленно семейство ще са нужни около 2000 лева, ако искат да си организират 5-дневна почивка, включваща новогодишната нощ, по зимните ни курорти: „Двойна стая за двама човека, за 5 нощувки, е 1350 лева в хотел 4 звезди. Децата до 6 години се настаняват безплатно, а деца от 7 до 14 години - до 30 процента от цената за възрастните. На едно четиричленно семейство - с едно по-малко, и едно по-голямо дете, тази почивка ще им излезе около 2000 лева".