За Великден на пазара почти ще липсва българска салата, за празничната трапеза родно производство ще бъдат само чесънът, лукът и репичките, както и много малко домати и зеле, съобщиха вчера от Сдружението на производителите на плодове и зеленчуци “Югозапад 2013”.

Краставиците, които  слагаме на масата, са предимно вносни – около 90 на сто идват от странство. Почти също е положението и с доматите. Заради огромния миналогодишен брак на салати и марули през тази година производителите са намалили силно площите с двата зеленчука. 

В момента румънски търговци изкупуват репите за 10 евроцента връзката, а допреди десетина дни 

цената им е достигала 20-25 евроцента 

и това е много добра цена по думите на Костадин Стаменов, производител на оранжерийна продукция от района на Сандански, цитиран от БТА. Сега обаче румънците започнали да изкарват собствената си продукция, затова търсенето е ограничено, а в последните дни на борсата край петричкото село Кърналово, цяло чувалче с репи може да се купи за левче. 

Табели “български” могат да се видят и в момента пред домати по много от сергиите на пазарите, но това според производителите е “жива измама”. Затова производителите от сдружението искат за всяко едно нещо да има сертификат, да се пише български домат, гръцки домат, полски и т. н., а не да се лъжат клиентите. 

„Искаме строги санкции, нямаме нищо против да се продават чужди домати и краставици, но да има табела - какво е производството, произходът да се удостоверява със сертификат и т. н.”, казва Стаменов. 

Все още има възможност един търговец да се ре­­гистрира като земеделски производител и 

с 1 декар оранжерии да продава стотици тонове домати 

разкриха производителите. „Отиват търговци в Гърция, взимат едно пале хубава стока и то второ качество и още три палета бракувана стока, която е за изхвърляне на животните, сортира се всичко и се продава”, коментира Ста­менов.

Според официалните данни на Комисията по стоковите борси и тържища за месеците януари-февруари българската продукция на пазара варира от 10 до 14 процента, а според предлагането на пазара излиза, че едва ли не всичко е българско, като се почне от зелените салати, лука, репите, пресния чесън. За домата да не говорим - той пък целогодишно присъства на пазара с етикет “Бъл­­­гарски”, което не е вярно”, допълни Георги Кафтанов, председател на сдружението.