Природният газ има възможност да поевтинее с над 13% през следващото тримесечие. Това обяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов след днешното открито заседание на регулатора. Това означава, че спадът при природния газ е с над 30 на сто за годината.

"За цената на парното не мога да кажа", отсече обаче Иванов и отказа да отговори на въпроса дали 13% по-евтиният природен газ ще доведе до по-евтино парно за българите през новия отоплителен сезон. Какво намаление на цената ще поиска "Булгаргаз" и колко ще одобри КЕВР, ще стане ясно най-късно до 30 септември. 

От цената на парното Иванов премина и към цената на тока, като отсече, че към момента няма потенциал за по-евтина електроенергия от 1-ви октомври.

"Одобрихме споразумението между НЕК и "Контур Глобал Марица-изток 3", съобщи още Иванов. На закрито заседание по-рано през деня Комисията одобри подписаното на 14 август тази година споразумение между "Контур Глобал Марица-изток 3" и Националната електрическа компания (НЕК) за изменение на споразумението за изкупуване на електроенергия, обяви той. 

Иванов обясни, че това е едно от условията споразумението да влезе в сила. По този начин Комисията изпълни своя ангажимент по отношение и на двете споразумения с двете централи в Маришкия басейн. 

Ще бъде обявен търг чрез официалния вестник на ЕС за намиране на банка кредитор, която да осигури на НЕК средствата, необходими за финализиране на споразумението и за влизането му в сила. 

До 27 август Българският енергиен холдинг (БЕХ) трябваше да подготви документите във връзка с обявата на обществена поръчка за избор на банка или банки, които да осигурят кредит от около 1 млрд. лева на НЕК. 

Сумата е необходима, за да може Националната електрическа компания да плати дълговете си към "AES Гълъбово Марица-изток 1" и "Контур Глобал Марица-изток 3", за да влязат в сила новите условия на договорите с двете централи.