Цената на топлоенергията може да се понижи с от 5 до 7 процента, ако се окаже, че от април цената на газа наистина бъде намалена с 11 на сто. Това каза пред журналисти председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.    

Той уточни, че в комисията все още няма информация от "Булгаргаз" за цените на природния газ.

Намалението на парното отопление не може да стане по-рано от юли, уточни Семерджиев. Ако няма драматично увеличение на цените на петрола, тенденцията за намаление на цената на топлинната енергия може да се запази поне до края на годината, каза Семерджиев.

Той посочи, че не очаква драматично поскъпване на петрола на световните пазари, защото пазарът в тази икономическа сфера е силно конкурентен и винаги се намират начини за намаляване на цените. Това може да стане с увеличаване на добива и с въвеждане в експлоатация на нови нефтени полета, уточни той. 

Семерджиев заяви, че потребителите на топлинната услуга трябва да имат възможност да използват уреди за ежемесечно отчитане на топлоенергията. Това ще ще повиши доверието на потребителите към топлофикациите, макар и монтирането на уредите да доведе до повече разходи. 

Председателят на ДКЕВР не се ангажира с прогноза за поскъпването на електроенергията от юли. Експертите на комисията разглеждат предложенията на компаниите, но  исканото от тях поскъпване няма да се случи, заяви Семерджиев. НЕК, например, е поискала поскъпване на тока с 18 процента, посочи той.