Цената на природния газ драстично пада и това ще позволи да се намали цената на електрическата енергия, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред БНТ.

"Очакваме намаление най-малко над 20 процента", каза министърът.За това как поевтиняването на газа ще се отрази на електрическата енергия трябва да се направят много изчисления и експертите на Комисията за енергийно и водно регулиране работят, правят различни модели. 

Поевтиняването ще дойде основно от ТЕЦ-овете, които работят на природен газ и е нормално да понижат своята цена, разясни Петкова. Цените на енергийната борса у нас не се различават много от нивата на останалите енергийни борси в региона, каза още Теменужка Петкова. 

Има спад на търсенето, но борсата работи успешно с реални сделки и това е качествено нова ситуация.

Хората не трябва да се тревожат от предстоящата либерализация на пазара, увери отново енергийният министър. 

Нищо фатално по думите й няма да се случи. Има договор със Световната банка, където се правят изчисления за целия процес. Експерти у нас работят по компенсаторния механизъм за уязвимите потребители, т.нар. енергийно бедни. Нищо драматично няма да се случи, мерките за защита на бедните ще се запазят, каза Петкова.

Две неща са важни в либерализацията - цените стават пазарни и ще има възможност всеки потребител да избира своя доставчик на електроенергия.

До месец ще се развърже финансовият възел в енергетиката, каза още Теменужка Петкова. Получени са оферти от два консорциума, които сега се разглеждат.