България и Гърция предлагат сходни ценови пакети за ранно море. Средната цена за нощувка в двойна стая в 3-звезден хотел през юни и началото на юли във водещите курорти в двете страни е 25 евро. В България по-голямата част от офертите за почивка са на база all inclusive – закуска, обяд, вечеря, напитки и алкохол. В Гърция за същата сума се предлага или all inclusive, или полупансион.

За море през юни и юли в Гърция най-търсени са курортите Халкидики, Паралия, островите Тасос, Самотраки, Крит, Родос, Корфу, Закинтос, Евия, Санторини. У нас най-вече заради по-ниската температура на водата през юни и началото на юли интересът е повече към Южното Черноморие - Созопол, Приморско, Ахтопол, Китен, Лозенец, Синеморец, предаде "Труд".

Хотелите в Гърция предлагат безплатни чадъри и шезлонги, свързани със задължителна консумация, предимно на напитки с минимален ценови старт от 1,5-2 евро. В България обаче за място на сянка на плажа се плаща, при това доста сериозна сума.

През 2015 г. около 1,5 млн. българи са пътували в Гърция, съобщават от Агенцията на българските туроператори и туристически агенти. Данните сочат, че повече българи са пътували към южната ни съседка и през април 2016 г., в сравнение със същия месец на миналата година.

От АБТТА отчитат също сериозен отлив на родни туристи в посока Турция в рамките на 30-40% през април и първата половина на май най-вече заради несигурната политическа обстановка в страната. За сметка на това турските пакети за ранно море по критерия, който сравняваме, са с до 20% по-евтини от предложенията в България и Гърция.