Предложеният от правителството данък от 10% върху лихвите по банкови депозити може да доведе и до повишаване на лихвите по кредитите.

Ако парламентът каже "ДА" на новия налог, банките вероятно ще повишат лихвите по депозитите, за да задържат клиенти. По-високите лихви по влоговете от своя страна ще бъдат прехвърлени към кредитополучателите.

Това е една от хипотезите, които изразиха източници на Информационна Агенция Икономика по повод предложения данък в приетия от Министерски съвет Бюджет 2013 г. Именно заради намерението да увеличат лихвите по депозитите, от финансовите институции не очакват отлив на клиенти.

Банкерите са в недоумение и как, и кой ще администрира новия данък. Ако се прехвърли към финансовите институции те ще имат още един довод да повишат лихви, такси или комисиони, което ще оправдаят с по-високите разходи за администриране на данъка.

Засега от банките отказват официален коментар по повод предлагания данък. Настроенията обаче не са позитивни. Председателят на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България и Главен изпълнителен директор на "УниКредит Булбанк" АД Левон Хампарцумян каза само, че не знае как данъкът ще се отрази на депозитите на физически лица. Нямам представа дали ще има изтегляне на влогове, добави Хампарцумян.