След 6 години пауза държавата започва да увеличава акцизите върху цигарите. От 2016 г. цигарите ще започнат да поскъпват чувствително заради наваксването в размера на акциза и изравняването му през 2018 г. с минималното ниво за ЕС. 

Промяната ще се усети по-рязко при евтините цигари и по-плавно при скъпите. От 2016 г. въпреки критиките драстично се вдигат и ставките върху акциза върху горивата, ползвани за отопление. 

Това предвиждат приети вчера от кабинета промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Правителството одобри и промени в данъчноосигурителния процесуален кодекс. Това са първите проекти в пакета от данъчни закони за 2016 година, които поемат към парламента. 

Вдигането на акциза върху цигарите от 2016 г. бе гласувано още в края на 2014 г. Тогава на фона на критики за опасността от рязък скок в акциза заради отказ на няколко правителства да пипат ставките парламентът прие график за достигането на минималния акциз за ЕС през 2018 година. Съгласно този график от 2016 г. минималният акциз при цигарите трябва да е 161 лв. на 1000 къса при минимум сега от 148 лв. на 1000 къса. 

При действащите в момента правила за определяне на акциза минималното ниво от 161 лв. се постига при цигари, които струват 5.20 лв. на кутия. Тоест при всички цигари под този праг ще има поскъпване за достигане на минималното ниво. 

При по-евтините цигари ръстът ще е по-голям. Така например акцизът за 1000 къса цигари, продавани на цена за кутия от 4.3 лв., е 150.45 лв. Тук ръстът ще е 10.55 лв. за 1000 къса, или 21 стотинки увеличение на 1 кутия от 20 цигари. При цена на кутия цигари от 4.7 лв. - масов ценови сегмент, увеличението заради по-висок акциз ще е 12 стотинки за 2016 г.

Финансовото министерство предложи формула този ръст да се облекчи чрез промяна на двете съставни части, по които се смята акцизът, така че увеличението да е по-плавно. Сметките обаче показват, че въпреки по-ниските проценти на нарастване, заложеното минимално ниво на акциза от 161 лв. на 1000 къса е прекалено високо. Така и по първоначалната формула, и по облекчената резултатът е под 161 лв., тоест минимумът трябва да бъде достигнат независимо от формулата и търсеното по-плавно нарастване на акциза не се получава. 

Ще се вдигне цената и на по-скъпите цигари. За цигари, продавани за 6 лв. на кутия, догодина ще има поскъпване от 28 ст. Тук новата формула, предложена от Министерството на финансите (МФ), води до по-сериозно поскъпване. По действащите в момента правила поскъпването би било 12 ст. 

Според финансовото министерство общият ефект от предвиденото увеличение в акцизите на цигарите през следващите три години - 2016, 2017, 2018-а, до достигане на минималния акциз за ЕС - 177 лв. на 1000 къса, ще доведе до допълнителни приходи в бюджета от 119. 322 млн. лв. Данни само за бюджетната 2016-а година няма. 

Въпреки сериозните критики правителството не се отказва и от резкия скок на акцизите върху горивата, ползвани за отопление. Ставката за тях в момента е няколко пъти по-малка от налога върху останалите горива. 

Държавата обаче не успява да се справи с контрола - за какво точно се ползват горивата с облекчен налог. Затова МФ предлага изравняване на ставките, което при някои горива като газьола за отопление води до 13 пъти по-висок акциз. През 2016 г. заради по-високите ставки в бюджета ще влязат 71 млн. лв. допълнително, сочи анализът на МФ.

Финансовият министър Владислав Горанов вчера обеща по-високият акциз върху горивото за отопление да не ощети например образованието и здравеопазването. Голяма част от училищата и болниците ползва именно такива горива за отопление.

"Ще компенсираме увеличението, като одобрим по-високи разходи на тези министерства. По предварителни данни в системата на образованието, където проблемът е най-сериозен, ще са необходими под 20 млн. лв. за компенсиране на по-високия акциз", коментира Горанов.