Банката ни ще знае, ако пращаме големи суми на любовница в чужбина или за лечение на близък зад граница. Преводите на едри суми към страни извън ЕС вече няма да става безконтролно и "невидимо".

За това ще се погрижи подготвената нова наредба, според която всички преводи към страни извън ЕС за над 30 хил. лв., ще стават само след като представите документи за целта на плащането пред банката.

Българска народна банка съвместно с Министерството на финансите са изготвили списък на нужните документи, засягащи 19 най-чести случаи, налагащи преводи в чужбина.

Например при внос на стоки плащането трябва да бъде придружено от договор, фактура или митническа декларация. При изплащане на дивидент към даден акционер от страна извън ЕС ще трябва копие от решението на общото събрание на дружеството, а при изплащане на вноски по заеми - договор за кредит.

Дори паричните преводи, предназначени за посолствата на България в страните извън ЕС, ще бъдат с приложени документи. Когато основанието за превода не съвпада с 19-те разписани случая, ще трябва да посочите, че не разполагате с документи, като платежната институция ще трябва да се задоволи с писмените ви обяснения за целта на плащането.

В случай, че чужденец заработи пари за дейност в България, за да му бъде изплатен хонорарът, ще трябва да се даде удостоверение от НАП за удържани данъци при източника. Това например ще важи за изплащането на хонорари на чуждите звезди, които идват за концерти в България.

Промените се правят заради изискванията на ЕС. Целта е да се пресече прането на пари и финансирането на тероризма.