Навсякъде ни залива информация, че богатите хора имат по-големи шансове да живеят здравословно. Скъпата и качествена храна, както и възможността да си осигуриш личен треньор, определено са от значение за поддържане на добра физическата форма.

Огромна е разликата да кажем дали ще ядеш евтини закуски от заведения за бързо хранене или ще си позволиш вкусно сготвен обяд. Също така има значение дали ползваш обикновена бяла захар или си купуваш мед, стевия, палмова или тръстикова захар. Цената на зехтина е по-висока от тази на олиото, маслото е също по-скъпо от маргарина. Продуктите от месо струват значително повече от соевите салами, а пълнозърнестият хляб - повече от белия.

Понякога съм се чудила как може нерафинирани продукти като кафява захар или пълнозърнесто брашно да имат по-висока цена от тези, подложени на допълнителна обработка /обикновена захар и бяло брашно/. Може би е търговски трик. По-качествената храна е за богатите.

Но може ли здравословното да излезе по-евтино?

Да, и това се случва понякога:

1) Сезонните плодове и зеленчуциса с по-ниска цена от ранните парникови или екзотичните. Да не говорим, че вкусът на ранните култури е "пластмасов", а и съдържат повече нитрати. Плодовете от далечни страни пък губят много ценни съставки при транспортирането и често се берат зелени и се оставят да доузреят. Така че в този случай излиза, че по-евтиното е по-качествено и здравословно.

2) Птичето месо е с по-ниска цена от свинското. Всички сме наясно, че пилешкото е полезно, защото се състои от лесно усвоим протеин, съдържа минерални вещества и витамини от В-група и е по-диетично. А тлъстите и червени меса затрудняват храносмилането и водят до сърдечно-съдов риск. И тук цената не е показател дали храната е по-здравословна.

3) Минералната вода е по-евтина от газираните напитки и подсладените сокове, а благотворното й въздействие върху организма е огромно. Дехидратирането всъщност е един от процесите на стареенето. Освен това пиенето на вода ни помага да забързаме обмяната на веществата и да имаме по-стройна фигура. От друга страна сладкото и газираното са вредни и излизат скъпо на здравето ни.

4) Използването на машина за хляб. Аз имам от известно време домашна хлебопекарна. По мои изчисления, ако си направите хляб от пълнозърнесто брашно и му добавите различни семена по ваш избор /маково, слънчогледово, ленено/, със сигурност ще ви излезе по-евтино, отколкото да си го купите от магазина. Да не говорим, че няма да съдържа консерванти, стабилизатори и оцветители. Е, все пак трябва да внимавате, ако обичате да похапвате бял хляб. Тогава здравословният ефект може да се загуби....

5) Готвенето с по-малко мазнина на тефлонов тиган или в конверторна фурна. Няма съмнение, че така ще се храните по-здравословно и ще спестите пари. Както знаем и олиото, и маслото и зехтина, достигнаха много високи цени напоследък. Така, че ето още един евтин вариант за качествено хранене.

6) Домашната храна е често по-добра от тази в заведенията. Хората, които разполагат с повече средства са свикнали да излизат да хапват навън, но приготвената в къщи храна е най-качествената. Така че гответе в дома си, ако искате менюто ви да е здравословно и по-евтино.

7) Да не забравим и движението. Ходенето пеша и карането на колело са безплатни и ни помагат да сме във форма. Ежедневното изполване на автомобил е удобство, но ни затормозява финансово. Колата е като още един член на семейството. Освен, че горивото стигна рекордни нива, поддръжката и данъците са също голямо перо от бюджета.