Българският мед е най-евтиният в Европа. Това твърдят пчелари, които са изложили продукцията си в един от големите търговски центрове във Варна като част от "Дните на медените изкушения", съобщава БНТ.

В същото време се оказва, че българите сме на последно място по консумация на мед на Стария континент.

“Ние сме на едно от първите места по сърдечно-съдови заболявания в Европа. Ефикасен начин за предпазване от инфаркт или инсулт е редовната консумация на мед. У нас обаче се сещаме за този пчелен продукт, когато вече сме се разболели”, твърдят пчелари.

Лечебната доза на меда е един грам мед на един килограм тегло. „Ако сте 50-60 килограма, това прави 50-60 грама всеки ден, но не като се разболеете. Това не е магическа пръчка и да мине всичко. Трябва постоянство и по този начин се инвестира в собственото здраве", посочва пчелар №1 за 2011 година Георги Гочев.
 
“В търговската мрежа се продават големи количества мед менте”, твърди Царят на пчеларите Кирил Киров.

„Когато медът се мие по буркана, това показва, че не е чист. Когато отидете в магазина и видите, че само една част от меда кристализира, значи това е мед, а монозахариди, глюкози, фруктози".
 
Един от основните проблеми пред сектора е ниската изкупна цена на меда. Себестойността на един буркан висококачествен мед е 5-6 лева. Изкупната цена, когато се продава на големите фирми, обаче е 3,50 лв. Друг проблем пред сектора е високата възраст на пчеларите.

 Младите у нас не искат да се занимават с това, защото не виждат перспектива в занаята.