Средно по 63 лева сметка за ток за месец януари трябва да приготвят абонатите на ЧЕЗ. Това е с 23% повече от януари 2014 г. Най-високи сметки очакват потребителите на EVN в Югоизточните райони на страната - средно по около 72 лева или с близо 20% повече от миналата година.

А клиентите на Енерго-Про в Североизточна България ще платят средно по 44 лева, което е с 6% по-малко от миналия януари, но със сигурност е повече от сумата, която са платили през декември. Това сочат анализите на дружеството, което доставя електроенергия на близо 1 млн. битови клиенти на територията на областите Варна, Шумен, Добрич, Велико Търново, Габрово, Русе, Търговище, Разград и Силистра.

Средната януарска сметка на бита е с 8 лева по-висока от тази за декември 2015 г. Причината за това е, че във фактурите за януари е включено потреблението по време на Коледните и Новогодишните празници, както и това през студените дни в началото на януари.

„Януари спрямо декември беше доста по-студен, имаше рязка промяна в температурите, тези пикове в температурите предполагат и пикове в потреблението за отопление", обясни Тодор Матев, дирекция „Обслужване на клиенти" в ЧЕЗ, цитиран от Нова ТВ.