Средно с 10-20 лева на тон е увеличението на цените на брашната от Нова година, каза председателят на регионалната браншова организация на хлебопроизводителите и сладкарите в Добрич Тошко Няголов. 

"От Новата година мелниците предлагат масовото брашно за хляб тип 500 на цена от 660 лв. за тон, докато през последните два месеца на миналата година цената бе 640 лв. за тон. Някои от брашната са поскъпнали и с по 30 лв. Тон от специалните брашна за закуски е увеличен с 30 лв. и мелниците го търгуват за 980-990 лв./т, а брашната за пици са на цени от над 1100 лева за тон", каза Няголов. По думите му с 40 на сто от Новата година са увеличени разходите на производителите и за опаковка и етикетиране на изделията. 

"Но въпреки това смятам, че не трябва да има регулативни цени", казва Няголов по повод на искането на негови колеги от Южна България за въвеждането на регулативни цени. Според производителя не може при пазарна икономика да се въвеждат регулации на цените.

 Според него засега въпреки увеличените цени на брашната не може да се говори за увеличение на цените на хляб и закуски. Производителят е категоричен, че хляб на цена от около 60 стотинки е под себестойност и реалната цена на дребно на 700-грамовия самун е 1 лв.

В Добричко досега няма сериозни снеговалежи и по полетата не се е натрупала снежна покривка, която да пази есенниците. 

Стопаните са притеснени, защото въпреки доброто развитие на посевите, именно липсата на сняг не пази крехките в момента растения от резките спадове и покачвания на температурите, което води до шоково състояние в развитието на културите.