Хиляди хора със жилищно-спестовни влогове за около 20 млн. лв. (т.нар. лихвоточки) чакат близо година, за да си получат парите от държавата, които са престояли без лихва десетилетия в бившата Държавна спестовна каса. Те са закупили жилище и отговарят на всички изисквания на Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищноспестовни влогове, но плащанията им се бавят.

В момента плащаме постъпилите заявление за изплащане на лихвоточки от март - април 2009 г., каза Гаврил Митов, изпълнителен директор на Националния компенсационен жилищен фонд към Министерския съвет. По думите му забавено е плащането на влогове за над 20 млн. лв. Причините за това са тройното увеличаване на молбите за плащания през миналата година заради промените в закона, с които бяха поставени крайни срокове за обезщетяване на лихвочислата, както и кризата, заради която е намален бюджетът на компенсационния фонд, каза Митов.

За тази година средствата за изплащане на компенсации са 12.6 млн. лв. Месечно получаваме по около 900 хил. лв., които разпределяме между общините в зависимост от поредността на постъпилите заявления за плащания, обясни Митов. Той не се ангажира със срок кога ще бъдат изплатени забавените плащания на правоимащите, защото всичко зависи от отпусканите от държавата средства. По закон крайният срок за плащане на правоимащите е 2019 г.

За периода 2005 - 2008 г. бюджетът на фонда е неизменно малко над 16 млн. лв. Никога компенсациите обаче не са се усвоявали изцяло, като през годините между 2 и 5 млн. лв. годишно са връщани обратно в държавния бюджет. Наблюдава се и трайна тенденция да намалява броят на компенсираните спестители за сметка на увеличаване на изплащаната сума. Така например през 2006 г. са обезщетени 4420 правоимащи, които са получили средно 3581 лв.

За сравнение, през 2008 г. са обезщетени 2168 души, като всеки един от тях е получил средно по 6320 лв. Причина за нарастване на обезщетението е и двойното поскъпване на лихвоточката - от 4 на 8 стотинки. Това показват отчетите на фонда за периода 2005 - 2008 г., публикувани в Държавен вестник. Отчетът за миналата година все още не е излязъл официално.

За 2009 г. фондът е получил 16 млн. лв., но от тях 10% са били заделени като буфер. Отделно с постановление на Министерския съвет е било наредено още 1 млн. лв. да се запазят. Така на практика за компенсации на хората са раздадени едва 13.5 млн. лв., обясни Митов.

Междувременно от Столичната община обявиха, че е готов осмият предварителен списък на правоимащите жилищноспестовни вложители. Той е изложен в сградата на ул. "Московска" 33 и районните кметства. Заинтересуваните, които не са доволни, могат да го обжалват до 25 февруари чрез кмета на съответния район до Централната местна комисия при Столичната община, е посочено в съобщението. По закон кметовете трябва да са готови с окончателните списъци на правоимащите да получат обезщетение до края на ноември.

В момента няма тенденция за увеличаване на исканията за изплащане на обезщетения, коментира Искра Карамфилова от Столичната община. Според нея поправките в закона, с които се въведоха крайни срокове за уреждане на лихвоточките, засега не са повлияли на подадените заявления за искания за плащания на хора, закупили жилище, или такива, които строят в момента.