Имаме трайна тенденция за стабилизиране на цената на конвенционалните яйца от т. нар. свободни кокошки - от около 30 ст. и за агнешкото - от около 12.00 лв. за килограм, при 6.00 лв. кланична цена.

Таванът на агнешкото не трябва да надвишава 15.00 - 16.00 лева. Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Пред журналисти в хотел "София" днес той коментира ръста на цените на най-конвенционалните продукти по предстоящите Великденски празници. 

Найденов препоръча домакините сами да замесят Великденските козунаци.

"Имаме всички необходими продукти в магазините за това и със сигурност ще останат по-доволни", коментира министърът.

Българската агенция за контрол на храните /БАБХ/ ще засили контрола по празниците с цел пресичане на спекулата. Заловените нарушители ще бъдат санкционирани много строго, предупреди Найденов.

България трябва да стане нормална държава, в която преди празниците цените да бъдат намалявани, вместо обратното и това да стане практика. Последната Коледа е била първата, в която това се е случило, да имаме нормални цени, посочи земеделският министър. По думите му тези, които заложат на нормалните цени, ще спечелят, защото ще увеличат оборота. 

Найденов участва в кръгла маса на тема "Дивечът - ценен традиционен ресурс за българската кухня". По този повод той коментира, че бракониерството е най-големият бич за българската гора.

Министърът изрази надежда, че с промяната в Закона за горите и опазването на дивеча, увеличаващ  правомощията на горските стражари, ще може да се противостои на тези набези.