Днес недоволни софиянци се събират на пореден протест срещу поскъпването на билета за градския транспорт в столицата, съобщава БТВ.

Протестиращите ще се съберат в 18 ч. пред сградата на общината на „Московска" 33. Протестиращите настояват за разпускане на Центъра за градска мобилност, както и за отмяна на новите цени.

До момента общо 42 жалби са подадени в съда срещу поскъпването, което предстои на 1 юни.

По думите на Борис Цветков, общински съветник от БСП, който подкрепя протеста, промените ще имат негативен ефект върху финансовото състояние на пътуващите."В страна с голяма бедност и силно икономическо неравенство не са много хората, които биха могли да дадат 300 лв. за годишна карта", допълни той.

Софиянци ще могат да сменят старите билети за нови на 4 пункта до края на септември. Пътниците в градския транспорт ще трябва да доплатят по 0.60 лв. на парче за всяка еднократна карта, съобщиха от Центъра за градска мобилност. При талоните ще трябва да доплатят разликата до 12 лв. каквато ще е новата цена (от сегашните 8 лв.) Започнатите "десетки" ще се сменят с чисто нови, но отново ще трябва да се доплати до новата цена.

Бюрата за смяна на билетите се намират на площад „Възраждане" № 1, площад „Бански" на бул. „Княгиня Мария Луиза" № 86 и на метростанция „НДК".

Месечната карта за една линия е 23 лв. С нея едно пътуване излиза 0.44 ст. Картата за метрото пък е 35 лв., така пътуването с подземната железница е 0.45 ст. За пенсионерите, учениците и студентите пътуването е под 0.20 ст.

Гратисчиите пък ще се наказват двойно по-солено с билет от 40 лв. на място, а актът вече ще е 200 лв.

Освен това се въвежда правилото, че пътниците без билет трябва да се качват само от първата врата на превозното средство, за да могат по-бързо да си закупят картата.