Приходите в Сребърния фонд минаха границата от 2 млрд. лв. В законоустановения срок до 31 май бюджетът е превел по сметката на фонда 310.1 млн. лв., съобщиха от финансовото министерство.

С това резервът, от който се очаква да гарантира устойчивостта на пенсионната система, става 2 млрд. и 87 млн. лв. Парите не могат да се харчат до 2018 г. и са недостатъчни на фона на отчитаните дефицити от НОИ. Осигурителната система приключи 2011 година с 1.7 млрд. лв. недостиг.

По закон в Сребърния фонд следва да постъпват приходите от приватизация, от концесии, от бюджетния излишък и постъпления от глоби и неустойки от следприватизационния контрол. Тази година кабинетът направи изключение за постъпленията от приватизацията на държавните дялове в EVN и реши събраните 93 млн. лв. от продажбата да влязат в Държавната консолидационна компания и оттам - във фискалния резерв. Така сумата, която сега постъпва в Сребърния фонд от приватизация, е 223.5 млн. лв. 84.1 млн. лв. са приходите от концесии, 2.5 млн. са събрани от глоби.

Постъпилата сума във фонда е рекордна за мандата на ГЕРБ, макар че сериозно изостава спрямо амбициозните заявки за очакваните пари от приватизация. През 2011 г. във фонда влязоха общо 93 млн. лв., а през 2010 г. - 61 млн. За 2011 г. финансовият министър Симеон Дянков очакваше 350 млн. евро приходи от приватизация, а за тази прогнозира още 600 млн. евро. Прогнозите се оказаха прибързани - за тази година агенцията по приватизация очаква 124 млн. лв. постъпления.

Без консенсус

Управлението на Сребърния фонд се оказа поредната разделителна линия в ГЕРБ, след като идеите на Симеон Дянков за по-рисково инвестиране на средствата в държавни ценни книжа и акции на български компании предизвикаха сериозни критики. Дянков възнамеряваше с инвестицията на част от средствата на фонда да осигури пари за падежа по еврооблигациите през януари 2013 г. Законопроектът бе замразен, а вместо това правителството реши да емитира дълг на външните пазари. Кабинетът вече внесе законопроекта за избор на трите банки, които да емитират облигациите - BNP Paribas, HSBC и Raiffeisen bank. Предвижда се емисията да е на стойност до 950 млн. евро.