Има тенденция за увеличаване броя на клиентите, които не си плащат сметките за ток. Това коментира за БТА директорът на дирекция "Експлоатация и поддържане на мрежи" в ЧЕЗ Росен Йорданов. 

Електроразпределителното дружество спазва новото решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/, според което таксата за повторно включване трябва да е 19 лв. , а за експресно включване - 39 лв. Според ЧЕЗ обаче разходите за изключване и повторно включване на абонати са по-високи. От дружеството бяха определили тези такси двойни по размер. 

Спазваме решението на ДКЕВР, но апелираме разходите ни да бъдат признати, защото осреднени към всички клиенти, те са по-високи от това, което налага комисията, обясни Йорданов. Ако трябва да се изключи абонат, който не си плаща сметката за ток в Трън например, трябва наша кола да пътува 50 км . , за да изключи абоната,  а после - още толкова, за да го включи повторно, даде пример Йорданов.    

Росен Йорданов заяви, че съществува проблем с изкупуването на съоръжения, собственост на новоприсъединени клиенти, защото ЧЕЗ няма достатъчно средства. Настоявахме в инвестиционната ни програма за 2010 г. да ни бъдат одобрени разходи в размер на 130
млн. лв., за да можем да се разплатим със собствениците, на които дължим изкупуване на съоръжения, но ни бяха разрешени разходи в размер на  71 млн. лв., посочи Йорданов. Затова по думите му се явява проблемът със забавяне изкупуването на съоръжения. 

Директорът в ЧЕЗ обясни, че съществува и вариантът клиентите да не инвестират в изграждане на съоръжения, а да чакат дружеството да ги построи, но при инвестиционната програма, одобрена от ДКЕВР, може да се наложи да чакат с години. 

По-рано днес председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев заяви, че ЧЕЗ забавя изкупуването на съоръжения, изградени от нови клиенти и това ще предизвика налагането на санкция на дружеството. 

Наредбата за присъединяване към електроразпределителната мрежа на нови клиенти допуска, когато потребителят иска по-бързо да се присъедини, да извърши за своя сметка присъединяването, а после дружеството да изкупи съоръженията. ДКЕВР ще направи предложения за промени в наредбата, за да се уреди законово срокът, в който дружествата са длъжни да изкупят съоръженията, съобщиха от регулатора.