Краят на разходите за роуминг в Европа би могъл да се очертае през 2017 г., се казва в съобщение на Европейската комисия, цитирано от АФП. Изпълнителната власт на ЕС се надява в скоро време да бъде постигнато споразумение по въпроса с Европарламента и страните членки.

„От второто тримесечие на 2017 г. разходите за роуминг биха могли да бъдат премахнати в ЕС”, заяви еврокомисарят за дигиталната икономика и информационното общество Гюнтер Йотингер. 

“Очаква се Еврокомисията, 28-те и Европарламентът бързо да постигнат споразумение по тази тема”, заяви той в Бон.

Таксата за роуминг се плаща от хора, които използват мобилните си телефони, смартфоните или таблетите си в друга европейска страна, когато набират телефонни номера, изпращат кратки съобщения от мобилния си телефон-и или прехвърлят данни. 

Премахването й е една от емблематичните мерки от “телекомуникационния пакет”, предложен от предишната Европейска комисия, която искаше първоначално тя да отпадне до декември 2015 г., припомня АФП.

Терминът „роуминг” произлиза от английски език и е близък по значение на немски език на думата „скитащ”. 

В телекомуникациите думата описва възможността да се обаждаш в чуждестранни мобилни мрежи, да бъдеш повикан по телефона или да използваш услуги за данни.

За тази услуга доставчиците налагат такси, които се начисляват в сметките на клиентите. Европейската комисия от години стои зад идеята за по-ниски цени. Целта разбира се е премахването на таксите за роуминг. От комисията уточняват, че ниската конкуренция между доставчиците са довели до „прекалено високите тарифи”.

От Брюксел са оказали значителен натиск по отношение на цената на телефонните разговори и мобилното интернет сърфиране в някои от страните от ЕС. Така че операторите на мобилни мрежи не могат да изискват от клиентите си от евро общността повече от 19 евро цента на минута изходящи обаждания, 5 евро цента за входящи повиквания, 6 евро цента на изпратени SMS и 20 цента за мегабайт данни. Въпреки ценовите ограничения мобилните оператори начисляват ДДС върху услугите.