Качествените енергоспестяващи лампи струват между 4 и 10 лева, сигнализират фирми производители дни преди влизането на пълната забрана за обикновените крушки.

1 септември тази година е крайният срок за излизане от употреба на крушките с нажежаема жичка според директива на Европейската комисия. Целта е да се намали с една трета разходът на ток за домакинствата във всички страни от ЕС.

Избирайте енергоспестяващи лампи на цена от 4 лева нагоре, съветват от българската марка енергоспестяващи лампи Realux.Тези крушки имат гарантиран живот от 6 до 12 хилядичаса, което значи, че могат да се използват от 5 до 10 години, и са от енергиен клас А, най-високият по класификацията на ЕС за електрически уреди. На пазара има и икономични крушки за около 1-2 лева, но те най-често изгарят след месец-два, шумят и светлината им става все по-бледа с времето, допълват оттам.

5 пъти се намалява потребяваната енергия и сметките за ток, когато се използват икономични крушки. Например Realux изчисляват, че едно домакинство с 10 лампи ще плаща над 115 лв. по-малко за ток на година, ако замени обикновените крушки с енергоспестяващи.

10 обикновени крушки от 75W изразходват по 2250W електроенергия дневно, ако работят по 3 часа на ден. При цена на тока от 0.175 лв./кВтч, това е близо 40 стотинки дневно, 12 лв. на месец или 144 лв. за една година. Същото домакинство с 10 енергоспестяващи крушки от 15W, които отговарят на 75W на обикновените лампи, изразходва по 450W дневно, отново за 3 часа работа на ден. Това означава разход от 8 стотинки на ден, 2,40 лв. на месец или 28.8 лв. годишно.

Според неформални проучвания над 50% от българите твърдят, че вече използват енергоспестяващо осветление. Според допитване на Realux сред 50 хиляди потребители най-предпочитаната светлина за ежедневието е така наречената топло бяла светлина (2700К), която е по-близо до слънчевата.