Клиентите на трите електроразпределителни дружества са потребили повече ток по време на новогодишните празници, съобщиха трите дружества. Една от причините е по-студеното време, отколкото при посрещането на 2014 г. 

Консумацията в Североизточна България, обслужвана от "Енерго- Про",  е с 8% по-висока, вчера "ЕВН България" отчете увеличение с близо 10% в Югоизточна България, а ЧЕЗ, която обслужва западната част на страната, отчете увеличение с 9 на сто над средния товар на мрежата.

Според специалистите на "Енерго-Про", повишеното потребление на електроенергия за периода 31 декември - 4 януари се дължи на по-ниските температури през изминалите празнични дни, в сравнение със същия период преди година. Заради топлото време през Коледните празници беше отчетен близо 10-процентен спад в консумацията на ток в сравнение със същите дни на 2013 г. 

Тогава за петте почивни дни около Коледа общото количество консумирана електрическа енергия от клиентите на "Енерго-Про" беше около 82 хил. мегаватчаса. За същите дни на 2013 година са били потребени около 90 хил. мегаватчаса, припомня Дневник. 

ОТ ЧЕЗ пък напомнят, че и цената сега е по-висока, отколкото през зимата на 2014 г. Изчисленията на компанията сочат, че само за 10-те почивни дни на декември едно домакинство, което ползва готварска печка с мощност 3 KW, работеща по 4 часа на ден, и 1 печка тип "духалка" с мощност 2 KW, която работи по 8 часа, ще добави към сметката си за електроенергия още близо 45 лв.

И трите компании уверяват, че са спазили редовния график за отчитане на електромерите.