Заради стачката в "Мини Марица-изток" е възможно токът да поскъпне от 1 юли, заяви председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

Върху по-високата му цена ще повлияят още няколко фактора. Това са закупуване на квотите въглероден диоксид от производствените централи, въвеждането на нови мощности от Водно-електрическите централи - така наречената "зелена енергия", както и исканото от Националната електрическа компания повишение на цените.

Председателят на ДКЕВР отказа да се ангажира с прогноза колко би поскъпнал токът от 1 юли  при наслагване на всички фактори. Зависи в какъв обем ще се случат отделните събития - например каква ще е продължителността на стачката в "Мини Марица изток", както и по какъв начин може самата система да поеме по-малко увеличение на тока, особено за регулирания пазар, каза Семерджиев.

В региона пазарът на електроенергия се развива към повишаване на цените, това означава повишение на приходите от износ на електроенергия, което пък ще позволи на НЕК да компенсира исканото увеличение заради по-високите си разходи, коментира Семерджиев. Така според него ще може да се постигне по-плавно повишение на цената на електроенергията. 

В края на 2011 г. НЕК поиска повишение на цената на тока на едро с 4,5 процента, защото след 1 юли 2011 г. нейните разходи са се повишили заради поскъпването на тока от когенерации на топлофикациите, заради зелената енергия и въвеждането в експлоатация на ТЕЦ "Брикел". Семерджиев призна, че наистина в момента НЕК има по-големи разходи от предвидените през юли 2011 г. , но компанията успява да се справи. Увеличението на цената за НЕК няма да е 4,5 процента, ще бъде по-малко, заяви Семерджиев. 

Председателят на ДКЕВР посочи, че трябва да бъде компенсирано и заплащането на квотите въглероден диоксид от страна на производствените централи. Семерджиев припомни, че се работи за дерогация на европейската директива, но въпреки това ще трябва да се повишават цените, защото централите ще трябва да инвестират в пречистващи инсталации, за да отговорят на екоизискванията. 

Оскъпяването на електроенергията заради "зелената енергия" ще е поне с 2-3 процента, като зависи колко централи, работещи с ВЕИ, ще влязат в експлоатация, коментира още Семерджиев.