Средно по хилядарка ще дадат за лятната си отпуска две трети от българите, сочи проучване на Visa, проведено в България сред собствениците на разплащателни карти в осемте най-големи града на страната.

Средната сума, която българите заделят за летния отдих, е средно по 880 лв. Най-младите почиващи на възраст между 18 и 24 години, които разчитат на собствен бюджет, ще отделят под 500 лв. за ваканцията си, което е наполовина по-малко от сумата, планираната от хората на 35-44 години с техните 1009 лв.

С няколко лева по-нисък е средният бюджет на отпускарите до 55-годишна възраст. Почти 40 на сто от тези, които ще почиват, са планирали да похарчат повече пари по време на отдиха си. Най-разточителни в почивката си са плевенчани, които водят с почти 1200 лв.

Около една трета повече са българите, които ще почиват през лятото спрямо нагласите им за ваканцията през миналата година. 74 на сто са избрали морето, а останалата част се насочват към планините.

Две трети от анкетираните се готвят да почиват в България, а останалите ще отдъхват както у нас, така и зад граница. Малко над една десета са хората, които ще летуват само зад граница.

Петте най-предпочитани чуждестранни дистанции тази година са Гърция (15%), Турция (9,5%), Испания (5%), Италия (3%) и Германия (2%).

Около една трета от всички участници в изследването казват, че биха плащали разходите си с пластика, защото е по-сигурно от носенето на пари в кеш. Хората, които могат да предплатят туристическите си пакети онлайн, също ползват картите си по този начин.