Повече от 105 хил. туристи са дошли у нас през декември, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ) за броя на пренощувалите чужденци. Ръстът на гостите спрямо година по-рано е 17 на сто, когато чужденците, дошли в страната, са били малко над 90 хил.

Близо две трети от туристите са дошли от други европейски страни. Най-много са гостите от южната ни съседка Гърция, следвани от румънците, а на трето място са турците. Освен това големи групи туристи са дошли от Италия, Великобритания, Македония, Израел, Русия и Германия, сочи още статистиката.

Общо туристите, дошли от трети страни, са близо 8000, а близо 9500 са туристите, пристигнали от целия останал свят. В това число влизат около 2500 чужденци от САЩ. По-значителен ръст на туристите се отчита при чужденците от Румъния, като за година техният брой е нараснал от около 8000 на повече от 11 000, както и при израелците, които са се увеличили с близо 25%.

Нарастване се отчита и в броя на нощувките през декември. Увеличението е от 206 хил. на близо 243 хил., което е близо 18 на сто, става ясно още от данните на НСИ. От тях повече от 150 хил. са реализирани от гости, дошли от страните от ЕС. Най-много нощувки са реализирали гърците, като общият им брой минава 43 хил. На второ място по брой нощувки се подреждат румънците, следвани от британците, италианците и германците.

Близо 10 на сто от нощувките през последния месец на миналата година са реализирани от туристи, дошли от трети страни, като с най-голям дял са турците и гражданите на съседна Македония. Една десета е делът на отсяданията на чужденци от други държави, сред тях най-много са нощувките на израелците и гостите, дошли от САЩ.

Най-голямо увеличение при броя на нощувките се отчита при румънците, които на годишна база са нараснали с 10 хил., което е увеличение от близо 44%.

Сериозно увеличение има и при отсяданията на туристи дошли от Италия и Германия, като ръстът е съответно с близо 50% и 35 на сто.

Въпреки че се отчита нарастване на броя на чусредната продължителност на престоя се запазва.жденците, както и на реализираните нощувки, Според данните на статистиката през декември миналата година тя е била 2,3 нощи.

Най-дълго у нас са били британци, които са реализирали средно около 3,13 пренощувания, а за най-кратко време са идвали гостите от Турция, които остават за 1,68 нощувки.

Вижте още: 

Двойно повече чужденци питат за имоти у нас 

10-те най-добри държави за работа за чужденци 

Дългосрочни визи за чужденци - ако разкрият 10 работни места у нас