Близо 400 хил. души не са част от осигурителната система, или 7% от всички български граждани. Половината от ромите нямат осигуровка за здраве, докато процентът сред българските турци е почти 90%.

Това показва резултатите от национално представително проучване на изследователски център „Тренд“.

Данните показват, че една трета от всички български граждани не знаят, че има безплатни медицински профилактични годишни прегледи, докато народната медицина остава популярна сред българите.

На фона на всички критики към системата на здравеопазване в България, българинът като цяло е доволен от работата на личния си лекар.

По-голямата част от попитаните знаят кой е личният им лекар и декларират, че са доволни от услугите му. Все още голяма част от българите не ходят на профилактични годишни прегледи, докато над половината ги правят. Малко над една десета пък не знаят, че има безплатни годишни профилактични прегледи.

Прави впечатление, че сред ромската общност малко над една четвърт не са запознати с това, че имат право на такъв тип прегледи. С повишаване на възрастта нарастват дяловете на посещаващите профилактични прегледи. Данните сочат, че нивата на превенция сред младите хора са доста занижени.

Само една пета от анкетираните заявават, че не са давали пари нерегламентирано за здравна услуга.

75% от респондентите пък посещават лекар и зъболекар само когато имат болки. Над половината от хората ходят при лекар-специалист само след препоръка на познат, роднина или приятел, докато малко над една трета посещават лекар без препоръка. Младите са по-склонни да се доверяват на лекар без препоръка.

40% от българските граждани предпочитат да се лекуват чрез народна медицина, като процентът се увеличава пропорционално на нарастването на възрастта. Само една четвърт от най-младите прибягват до методите на народното лечение, докато близо половината от хората над 60 години се лекуват чрез народна медицина.

Видима е разликата и в типа населено място, като малко над една четвърт от столичани предпочитат народната медицина, докато в селата са почти половината. Жените са по-склонни да прибягват до народна медицина, отколкото мъжете.

Обществото е поляризирано относно заплащането на лекарския труд, като 45% от българските граждани са на мнение, че той е добре заплатен, а 39% са на обратното мнение.

Резултатите са част от национално представително проучване на изследователски център „Тренд", направено по поръчка на в. 24 часа. Изследването е реализирано в периода между 10 и 16 март 2017 г. сред 1004 пълнолетни български граждани.