България е единствената от всички страни извън еврозоната, която иска да влезе в „клуба на богатите“. На 23 май ще стане ясно от докладите на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия, че изпълняваме четири от петте критерия за членство.

Това заяви подуправителят на БНБ, ръководител на управление „Емисионно“ Калин Христов по време на дискусия на тема „Банки и финанси“ в София.

Всички страни имат задължението да влязат в еврозоната освен Великобритания и Дания. Обединеното кралство излиза извън Европейския съюз, а в Дания има проведен референдум с резултат против и имат право да не влязат в еврозоната.

„Страната ни е единствената, която заявява, че има желанието официално да влезе в еврозоната и прави реални стъпки към нея“, допълни Христов.

Критериите за членство в еврозоната от преди близо 15 години са валидни и сега. В момента страната ни изпълнява четири от пет критерия официално - инфлация, публичен дълг, дефицит и дългосрочен лихвен процент.

Остава да изпълним участието си в механизма за фиксирани курсове (ERM) т. е. за две години да фиксираме лева към курса си към еврото без да се променя курса към посока на девалвация и без напрежение. По думите на Христов България вече го прави 21 години и никой няма съмнение, че можем да изпълним и последното изискване към нас по пътя към еврото.

След като изпълним и това условие трябва да се присъединим към еврозоната, но Христов не се ангажира със срок, защото процедурата е секретна. Също така трябва да се присъединим и към банковия надзор т. е. надзорният ни орган да прехвърли функциите си към ЕЦБ.

Биткойн не е валута смятат от БНБ, защото виртуалните пари не отговарят на изискванията за парични единици, стана ясно по време на дискусията, организирана от Клуб "Инвестор".

Според Христов има два типа хора, които ползват криптовалутите – спекулантите и криминалните хора. Първите целят печалба от очакванията активите им да поскъпнат, а вторите се възползват от транзакциите, защото все още не са проследими.

По думите на подуправителят на БНБ технологиите в сектора няма да променят същността на банките. Новите технологии няма да премахнат кредитния риск за финансовите институции, но ще спомогнат за оценка на риска.