53-годишният генерал от резерва Румен Радев е новият президент на България. Радев, който бе издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП, спечели категорично балотажа срещу кандидата на управляващата партия Цецка Цачева - 58.1% срещу 35.3%.

Още преди края на гласуването, премиерът Бойко Борисов, който също е генерал от резерва, потвърди намерението си да подаде оставка на правителството при загуба на президентските избори.

"Нали не си представяте, че утре излизам и казвам: "Размислих". ГЕРБ няма да участва по никакъв начин във властта, ако загуби днес. По никакъв начин", заяви Борисов.

Радев ще встъпи в длъжност и ще замени Росен Плевнелиев след 22 януари 2017 г. Ако Борисов подаде оставка днес и парламентарните сили не успеят да излъчат ново правителство в рамките на мандата на действащия парламент, то Росен Плевнелиев може да назначи служебно правителство, но не може да прекрати мандата на НС и съответно - да насрочи избори. Така вероятно новият президент Румен Радев ще разпусне парламента през януари и ще насрочи изборите за 44-тото НС в края на март. 

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че е готов да приложи конституционните си задължения при очертаващата се парламентарна криза.

"Имам и силите, и опита, и знанието - ако България в следващите дни по решения, които не зависят от държавния глава, влезе в криза, ще следвам конституцията", заяви Плевнелиев. 



Радев поведе още при старта на гласуването и поддържаше преднина от 20-25% пред Цачева. Петият президент доминира във всички демографски групи и събра малко под 2 милиона гласа, докато за Цачева гласуваха около 1.2 млн. души. Резултатът на Радев е сравним с резултатите, които Георги Първанов постигна през 2001 и 2006 г., и е по-добър от резултата, с който Росен Плевнелиев спечели втория тур през 2011 г. (1.7 млн. гласа)

През целия ден наблюдателите отбелязваха изключително ниската активност в Кърджалийско и ромските махали. Въпреки това избирателната активност в страната бе сравнима с тази на първия тур на президентските избори. В 17 часа вчера тя бе 41.94%, срещу 45.11% на първи тур. Социолозите твърдяха, че 5-6% от участвалите на първи тур не са гласували на втория, но пък са се появили нови гласуващи, които са пропуснали да гласуват на 6 ноември. За разлика от първия тур, вчера липсваха опашки - с изключение на секциите в столичния "Младост", където имаше и кметски балотаж. 

2% от гласувалите за Цачева са гласували за Радев. Парадоксално, но той привлича 92% от гласовете на ДПС, които на първия тур са били за Пламен Орешарски, както и 60% от гласовете на "Обединените патриоти". Още по-интересно е, че 35% от избирателите на Трайчо Трайков и РБ са гласували за Румен Радев. Избирателите на Веселин Марешки също са преобладаващо "за" Радев - 54% срещу 36% за Цачева. 

Всичко това показва, че тактиката на ГЕРБ да обяснява, че правителството ще подаде оставка, ще настъпи хаос и ще бъдат спрени еврофондове и програми за саниране, не е била успешна. На втория тур Цачева привлече само 350 000 гласа, а Румен Радев - 1 милион.