България е сред държавите с най-висока смъртност от различни видове заболявания, показва здравен доклад на Европейската комисия за 2016 г. В документа се посочва, че продължителността на живота в страната ни е с над 5 години по-кратка от средното равнище за ЕС. 

Заедно с Унгария и Латвия, страната ни е сред водещите държави по висок процент на преждевременна смърт на хората в работоспособна възраст.

Всяка година над половин милион граждани между 25 и 64 години в 28-те държави на ЕС умират преждевременно от сърдечносъдови и респираторни заболявания, рак и диабет. Това е загуба за икономиките от 115 млрд. евро на година, сочат още данните в доклада. 

"Тези загуби могат да бъдат избегнати. Животът на много повече хора може да бъде спасен ако качеството на здравните услуги в страните от ЕС се повиши в максимална степен", заяви генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Анхел Гурия, предаде БНР.

"Ресурсите трябва да се насочват по-ефективно там, където оказват най-голямо въздействие върху здравните резултати, включително върху профилактиката", допълва Гурия.

Населението в Европа като цяло застарява и възрастта средно надхвърля 80 години. Едни от най-високите нива на детска смъртност са у нас. Най-голям е и броят на пушачите в българските семейства сред 15-годишните момичета. 

България е сред 4-те членки на ЕС, където над 10% от населението няма здравни осигуровки, според данните на доклада на ЕК и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Вижте още: 

София е на 115-то място по качество на живот 

Стандартът на живот в България достигна нивата от 1989 г.

България не покрива минимума за качество на живот в ЕС