Европейските акции се търгуват с понижение след вялата сесия в Азия и след като Тръмп засили реториката си относно търговията. Това каза Юън Потс, пазарен анализатор, Bloomberg Лондон,  за Bloomberg TV.

“Акциите на нововъзникващите пазари отново бяха засегнати. Доларът поевтиня, а американските облигации леко поскъпнаха".

Той посочи, че 3 часа и половина след началото на търговската сесия голяма част от пазарите са на червена територия.

"Всеки от основните пазари се търгува с понижение, като френският CAC 40 и германският Dax спадат с по 1% и са два от най-слабо представящите се индекси".

По думите му автопроизводителите са най-сериозно засегната група от Stoxx 600 след като Тръмп постави под въпрос обхвата на търговската сделка между САЩ и Европа. “Говори се, че президентът подготвя нови мита срещу Китай още следващата седмица".

Пазарният анализатор каза още, че еврото остава стабилно, въпреки че инфлацията в еврозоната се забавя неочаквано.

"Лекият суров петрол спадна под 70$ за барел. Суровината се е насочила към повишение за месеца поради очакванията, че американските санкции върху иранския петрол ще намалят световното предлагане. Фючърсите върху петрола от сорт „брент" в Лондон се насочиха към най-голямото месечно повишение от април насам".