Как да балансираме между парите и свободата? Отговорът на този въпрос заслужава поне Нобелова награда. Живеем в забързано и тежко ежедневие, посветено основно на изкарването на пари.

Защо го правим ли? Причините са многобройни и почти няма нужда да ги изброяваме. Ясно е, че парите дават сигурност, както и нови възможности, разширяват кръгозора и контактите ни, осигуряват ни спокоен и качествен живот и благодарение на тях имаме по-голям избор как да прекарваме свободното си време. 

И тук кръгът се затваря. Стараем се да се издигнем в работата си, за да имаме по-хубав живот и повече лично пространство, но именно по този начин губим голяма част от свободата си. Сякаш сме погълнати от водовъртеж, които ни всмуква все повече - бачкаме много - изкарваме повече - увеличаваме разходите си - намаляваме времето за лични удоволствия и така до безкрай.

Какво е решението? Не претендирам, че мога да дам отговор, които ще задоволи индивидуално всеки, но ето няколко неща, над които би трябвало да се замислим: Разгледайте например следната ситуация. Работите от доста време във фирма, в която имате изградени приятелски отношения с колегите, те ви познават и уважават. 

Взимате средно-висока заплата + бонуси и купони за храна, ежедневието ви е нормално натоварено, стресът е в поносимите норми и вече сте свикнали с материята и ангажиментите си. В един момент обаче ви предлагат работа на друго място с увеличение на заплащането от 250 лв./месец. Вие потривате доволно ръце и се втурвате към предложената длъжност. 

Но стоп! Проучили ли сте напълно за какво става въпрос? Представете си, че тази нова работа е свързана с двойно повече стрес, нямате допълнителни придобивки, работното време е по-дълго и е на по-неудобно място, докъдето трябва да се придвижите с кола. 

Тогава какво е възможно да се получи? Като изчислите увеличението в транспортните разходи и липсата на бонуси, както и дългото работно време, което ви възпрепятства например да напазарувате от любимия си магазин нa по-ниски цени , може да се окаже, че сте на загуба. И то не само загуба на пари и лично време, но и на нерви и удовлетвореност от живота. А нали именно към това се стремим?! 

Така че съветът ми като човек, изпадал в подобна ситуация, е преди да прегърнете някое ново предложение, обмислете и калкулирайте всички възможни варианти и изберете умно най-изгодния за вас, за да запазите добрия баланс между блъскането за повече пари и комфорта на свободното време. 

Друга идея, която ми хрумва е за работа на ненормирано време - за постоянно или като допълнителен доход. Със сигурност по този начин ще заздравите личните си финанси, а и работейки когато ви е удобно, ще имате и повече свобода за себе си и семейството си. Варианти за работа от вкъщи по интернет има много и все повече хора се ориентират към подобна дейност. 

Мен лично много ме впечатлява фактът, че все повече млади хора избират да изпълняват проекти онлайн, работейки от комфорта на собствения си дом.

Основният плюс на работата от вкъщи, който всеки от тях изтъква, е именно по-голямата лична свобода. 

И накрая, когато изкарвате пари по някакъв начин - за работодател, чрез ваш собствен бизнес или на свободна практика, постарайте се това, с което се занимавате да ви доставя удоволствие, да ви влече и да изпитвате удовлетворение, докато го вършите. Тогава работата се прелива с добре-прекараното лично време, имаме повече спокойствие, по-малко стрес и по качествен живот. 

Разбира се няма сфера на дейност, в която няма да ви се налага да изпълнявате и досадни задължения, но поне се стремете това, което вършите да отговаря максимално на интересите, темперамента и характера ви.