Мечтата на много хора е да притежават жилище в чужбина. На непозната територия обаче тази иначе трудна задача се усложнява още повече. За сключването на успешна сделка е необходимо да се направи детайлно проучване на местните правила и закони. Брокер Владимир Йосифов от “Бряг имоти” разкрива някои от важните моменти при избора на дом в чужда страна.

Първият съвет на експерта е да се отдели време за кореспонденция с местни офиси на агенции, които имат представителства и в България. Кореспонденцията е официалният начин за сериозен контакт. След това е желателно купувачите да изберат райони в желания от тях град и да изпратят молба до кметството да им бъде предоставен планът за развитие на района.

Важна е близостта до голям хранителен магазин, защото супермаркетите позволяват да се пазарува с промоции, които спестяват хиляди евро годишно. От друга страна, ако имате достатъчно пари, е добре да има малки бутици за храни и напитки с по-качествени стоки, но много по-високи цени, обяснява брокерът.

Не купувайте апартамент, в който живеят наематели, с идеята след това да ги накарате да напуснат жилището, препоръчва Йосифов. Законите в някои страни не разрешават изгонване на наемател, който спазва договора и си плаща наема. Ще имате доход, но няма да може да ползвате имота с години.

Възможен вариант е да купите апартамент с право на ползване. Това са наследени имоти, като в завещанието е записано, че или роднина, или прислуга има право да живее до смъртта си в апартамента. Цените на тези (понякога перфектни) имоти са много, много по-ниски. Ако имате добър брокер, може да ви намери такова жилище. Разбира се, препоръчително е да му се отблагодарите с премия.

Висока енергийна ефективност имат само новите сгради, предупреждава специалистът. Старите сгради може да са чаровни и да имат страхотна локация, но ще трябва да предвидите много пари за енергийна ефективност. Освен това никой не може да каже какво ще бъде отношението на купувачите към старите сгради с ниска енергийна ефективност в бъдеще.

Президентът на Франция Франсоа Оланд е дал обещание да строи общински жилища за интеграция. Това са модерни сгради за социално слаби в добри квартали. Страната има добри традиции в тази област. Някои французи например биха продали имота си на по-ниска цена, само защото е в съседство до такава сграда. Трябва да се има предвид и този момент.

Според водещи агенции за имоти добър апартамент се продава до 100 дни. Ако виждате обявата повече от 100 дни, значи има проблем. Пишете на собственика или брокера и предложете цена. В някои държави е прието да дадете контра оферта. Брокерът на свой ред е длъжен да я предаде на продавача.

В добрите райони нещата стоят по-различно. От обявяване на имота до плащане на стоп-капаро може да минат само няколко часа. Това се дължи на премиите. Брокерите имат списъци с продавачи и купувачи, които ще платят премия и често проверяват района си. Щом се появи подходящ апартамент, се обаждат и спират предлагането му на пазара. Мобилният интернет позволява да се направи онлайн оглед и да наредите на брокера си да започне подготовка за предварителен договор.

Застраховка на имота също е момент от изключителна важност. Тя се прави преди да си вземете нотариалния акт. Излизате от нотариуса с предварителен договор и отивате да платите застраховка на имота. Нотариалният акт може да се получи и след месеци. През това време нотариусите проверяват за възможни проблеми.

Също така е добре да отделите време за разговор със семейството какви съседи не искате да имате, допълва Йосифов.

Индийците и азиатците например са много шумни и имат доста ароматна кухня.

Домашните любимци също могат да бъдат повод за междусъседски спорове. Тяхната регистрация вече е задължителна на много места. Съседите нямат право да ви забранят да имате куче, стига да е възпитано и да не лае по цял ден.

 

Очакваме Вашите въпроси и запитвания по казуси на pariteni@netinfocompany.bg. Ние ще търсим нужните Ви отговори и ще предлагаме ефективните решения според експертите в съответните области.