Ако се сблъскате с кибератака, трябва незабавно да изключите телефона от всички мрежи и след това да се опитате да определите как са действали хакерите, заявява Павел Мясоедов, директор и партньор на фирма „Интелектуален резерв“.

"Сега повече от 25 % от хакерските атаки са насочени към мобилни телефони и смартфони. Най-често атаките се прикриват като реклами, SMS, MMS или имейли. Целта на атаките е да принудят собственика да плати или да получат достъп до лична информация", обяснява той.

Как да се защитим от кибератака когато работим от вкъщи

Според експерта подобни атаки могат да бъдат предотвратени. За това е нужно, на първо място, да създадете сложни пароли, които не са свързани с рожден ден или известна лична дата, използвайте мениджър на пароли.

Необходимо е постоянно да се актуализира операционната система при пускането на нова версия, тъй като тя съдържа инструменти за гарантиране на безопасността на смартфона.

istock
istock

Няма нужда да инсталирате приложения от неизвестни източници и да изтегляте безплатни версии - по-добре е да използвате Google Play или App Store. По този начин рисковете от заразяване ще бъдат значително намалени, сигурен е Мясоедов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg