Протестите на софиянци срещу мръсния въздух дадоха първи резултат. Столичната полиция започва проверки на нивата на изхвърлените от автомобилите газове. Катаджиите вече имат модерни газ анализатори, дарени от общината, с които ще правят замервания.

Ако се установи нарушение, пътната полиция може да спре колата от движение и да я възстанови едва когато собственикът я прекара през сервиз за ремонт.

От КАТ възнамеряват да спират единствено старите коли, от чиито ауспуси видимо излизат изгорели газове, както и тунинговани автомобили с реконструкции на двигателя, заради които нивото на отделяния въглероден двуокис е изключително голямо.

От вчера пътната полиция започна да проверява автомобилите за вредни емисии с предоставените й уреди, които струват 70 хил. лв. Пет от тях ще обслужват десетте канала за регистрация на техническия пункт в София. Ако газовете на съответното МПС не отговарят на допустимата норма, то няма да бъде регистрирано.

Останалите два анализатора ще бъдат мобилни и ще бъдат поставени в патрулни автомобили, които ще спират за техническа проверка целенасочено стари автомобили, съобщи началникът на столичния КАТ Тенчо Тенев.

"След като се направи проверката, се прави разпечатка с едно специално устройство, което тези дни ще ни бъде доставено. Сега имаме такива устройства, но са само за техническия пункт, така че са ни нужни мобилни устройства, принтери, които ще са към газ анализатора", обясни Тенев. 

Мобилните проверки ще започнат след няколко дни. С тях ще работят два екипа в цяла София.

"Когато колегите спрат автомобила на пътя и констатират стойности над допустимите, ще бъде съставен акт на водача", разясни Тенев.

Тенев каза още, че постоянно се регистрират стари автомобили над 15-20 г. - това били между 5 и 10% от новодошлите коли в столицата. Той добави, че между тях има и такива, които са доста добре поддържани и имат всички елементи, които да намалят нивото на вредните газове.

В МВР влязоха в противоречие за това какво ще се случва с колите, които влизат в КАТ за първа регистрация, но не отговарят на нормите за изхвърлени газове. Първо зам.-шефът на СДВР Антон Златанов заяви, че ще им се отказва регистрация. След това Тенев го опроверга и обясни, че КАТ всъщност няма право да откаже регистрация. Може обаче да спре колата от движение веднага след като я регистрира. Полицаите ще отнемат малкия регистрационен талон и ще го връщат чак когато автомобилът бъде ремонтиран. 

По настояване на общината КАТ ще даде възможност на шофьорите в рамките на месец да проверят сами колите си за замърсяване в техническия пункт.

"София е добър старт, но ако не го направим в цялата страна, няма да има необходимия ефект. Това е добра първа стъпка и трябва да има и следващи за пунктовете за технически преглед, контрол върху сервизите и по пътищата", заяви министърът на околната среда Нено Димов. Той щял да преговаря с Европейската комисия да се намери финансиране за още уреди в страната.

Не е ясно до какви резултати ще доведат проверките на КАТ, но това е една от малкото мерки за въздуха в София.

Досега общината не е осъществила нищо от програмата си, която е насочена единствено срещу шофьорите - безплатен градски транспорт в дните с много мръсен въздух, поскъпване на синята зона, спиране на движението в центъра.

На сайта на общината се появи системата за ранно предупреждаване за замърсяване на въздуха. Тя е разработена от БАН, но месеци наред общината не я пускаше, защото не бяха уточнили мерките за борба със замърсяването на въздуха. 

Около 60% от замърсяването идва от изгорелите газове, а за останалите 40% е виновно битовото отопление на твърдо гориво - по последни данни на университета по архитектура и строителство почти 55 хил. домакинства в София се отопляват с нафта, въглища или дърва.

Отделен е проблемът с гумите, текстила и другите отпадъци, които се горят в ромските махали. По този въпрос не реагира нито общината, нито полицията.