Legatum Institute, изследователски институт в Лондон, публикува своя 11-ти годишен глобален Индекс на благоденствието през ноември 2017 г. - огромно проучване, което нарежда най-проспериращите страни в света.

Организацията сравнява 104 променливи, за да състави своя списък, разделяйки тези променливи на девет подиндекси. Един от големите компоненти на класацията е силата на икономиката на дадена страна.

Икономиките не се подреждат само по размер и сила, като Институтът "Легатум" взема предвид фактори като отвореност, ефективност на финансовия сектор и икономическите възможности, предоставени на хората в страната.

Индексът разглежда 149-те страни в света, за които има най-много налични данни.

„Бизнесинсайдър” представя 13-те държави с най- ефективни, отворени и конкурентни икономики, като ги подрежда на базата на най-високите резултати в икономическия подсектор на Индекса за благоденствие.

Вижте Топ 13:

13. Обединени Арабски емирства

Процъфтяващите емирства са 30-ата по големина икономика в света, но въпреки това и въпреки едва 9-милионното си население, са доста напред в тази класация. Благосъстоянието на страната се дължи предимно на нефта и другите й природни ресурси.

12. Австрия

Страната е номер 28 по размер на икономиката в света, и с население под 9 млн., но въпреки това Институтът Легатум я нарежда сред топ икономиките по просперитет.

11. Люксембург

Люксембург е съвсем малка държава, с население едва 600 000 души, но е далеч напред в класирането по икономически просперитет, тъй като е в Топ 3 в света по брутен вътрешен продукт на глава от населението.

10. САЩ

Изкачвайки се с четири места спрямо предходната година, САЩ може да са най-голямата икономика в света, но не са най-ефективната и конкурентна. Огромното неравенство на доходите си остава значим проблем. И той може да се изостри заради наскоро приетия законопроект на президента Тръмп, който се очаква да намали данъчната тежест за богатите.

9. Германия

Номинално икономиката на Германия е сред най-мощните в света, изоставайки единствено зад САЩ, Китай и Япония като размер на БВП. Страната е и третият най-голям износител в света, който изпраща всяка година зад граница стоки на стойност повече от 1 трилион долара.

8. Норвегия

Норвежката икономика е силно зависима от петролната индустрия в Северно море, което означава, че след като цените на петрола започнаха да падат през 2014 г., страната е изправена пред трудности. Но все пак, Норвегия все още си остава със силна икономика, а огромният суверенен фонд на норвежкото правителство е копиран от държави по целия свят.

7. Великобритания

Брекзит може да забави британската икономика, но Великобритания все още е световна икономическа сила и се изкачва с три места спрямо 10-ото си място през 2016 г.

6. Швейцария

Жителите на Швейцария са най-богатите граждани спрямо тези на всички големи икономики по света. Икономиката на страната се поддържа от финансовите услуги и високите технологии.

5. Дания

С номинален БВП от малко над 300 милиарда долара, Дания е една от 40-те най-големи световни икономики. В страната се отчита едно от най-ниските нива на неравенство в доходите, според коефициента Gini на Световната банка.

4. Холандия

С номинален БВП от над 770 млрд. долара през 2015 г., и въпреки че има само 17 милиона граждани, Холандия се класира напред в световен мащаб. Концепцията за фондовия пазар, каквато е позната днес, първоначално е създадена в Холандия в началото на 17-и век.

3. Нова Зеландия

Най-високо класираната икономика от 2016 г. пада до трета позиция през 2017 г. Нова Зеландия е доста странно зависима от успеха на своята млечна промишленост и по-специално от дружеството Fonterra, което отговаря за приблизително 30% от световния износ на млечни продукти.

2. Сингапур

Катерейки шест места от 2016 г., азиатският град-държава е не само основен финансов център, но и едно от най-натоварените пристанища в света. Повече от 32 милиона контейнера товари се обработват на Пристанище Сингапур всяка година.

1. Швеция

Наред със своите скандинавски съседи, Швеция е щедра универсална социална държава. Това означава също, че данъците върху доходите са доста високи. Швеция беше една от първите държави, които експериментираха с отрицателни лихвени проценти,  с цел засилване на стагниращата инфлация. Изглежда, че това е проработило, тъй като за 2017 г. страната се нарежда на първо място.